"Vi visste mycket väl att pandemin hade påverkat ungdomarna mentalt. Men vi visste inte hur det fysiskt påverkade deras hjärnor”, säger Ian Gotlib, som är professor i psykologi vid Stanford University i Kalifornien, USA.
Hjärnan åldras naturligt
Det är inget nytt i att hjärnan förändras över tid. Hjärnstrukturerna förändras, och under puberteten växer områdena hippocampus och amygdala, vilket bland annat styr vår förmåga att minnas och kontrollera känslor.
Men genom att jämföra MR-undersökningar av hjärnan på 163 amerikanska tonåringar före och under avstängningarna kunde forskarna se att "hjärnåldern" accelererade på ett sätt som tidigare har förknippats med barn som har blivit utsatta för olika typer av vanvård.
Avstängningarna i USA är dock inte direkt jämförbara med de vi drabbades av i Norden, liksom att avstängningarna även har varierat mellan de nordiska länderna.
Gotlib understryker också att det är osäkert om förändringarna i försökspersonernas hjärnålder är permanenta, och om de potentiellt kan leda till förändringar i deras psykiska hälsa.
Den fysiska utvecklingen talade dock sitt tydliga språk.
"Vi kunde se att deras hippocampus och amygdala hade vuxit, men också att hjärnbarken hade tunnats ut, vilket vanligtvis sker under längre tidsperioder", säger Gotlib.
Om det är skadligt återstår att se och det gör forskningen inom området särskilt relevant, tillägger Jonas Miller, biträdande professor vid psykologiska fakulteten vid University of Connecticut.
"Tonåren är en period då hjärnan förändras snabbt. Det är även en period som är förknippad med en ökad förekomst av psykiska störningar, depression och risktagande beteende.”
Planen är att forskarna ska följa de 163 försökspersonerna tills de har lämnat tonåren bakom sig och blivit vuxna.