Kan du få de rosa fläckarna att försvinna?

SYNVILLA: Titta på korset i mitten. Efter några sekunder kommer du att uppleva hur dina ögon lurar din hjärna. Och ju längre du stirrar desto mer luras ögonen.

Om du stirrar intensivt på det svarta korset i mitten kommer du uppleva att de rosa cirklarna långsamt försvinner. I stället kommer en grön fläck fara runt i en cirkel.

Men den gröna fläcken existerar inte. Och de rosa fläckarna försvinner inte från den grå bakgrunden. Animationen lurar din hjärna att skapa en verklighet som är långt ifrån sanningen.

Dubbelt lurad

Illusionen är en så kallad ”Lilac Chaser” och lurar din syn och din hjärna på två sätt.

1: De saknade fläckarna

I dina ögons näthinnor finns två typer av sensoriska celler: stavar och tappar. De registrerar färgskillnader. Men de blir snabbt trötta. Om ett objekt är stillastående och dina ögon fokuserar på det kommer de omgivande föremålen efter en kort tid att smälta samman med bakgrunden.

Vanligtvis är det inget problem då ögat rör sig cirka tre gånger per sekund och därmed är stavarna och tapparna stimulerade och vakna.

Effekten kan jämföras med om en liten bit papper landar på din arm. Du kommer att märka när pappersbiten landar på armen, men efter en stund märker du inte av den längre. Om pappret flyttar sig något stimuleras nerverna i huden igen och då känner du av det igen.

2: Den gröna fläcken

När ögat och hjärnan suddar ut en bild gör de detta genom att kompensera med den motsatta färgen. I den här illusionen fyller alltså ögat ut de rosa fläckarna med motsatt färg – grön – och det gör fläckarna grå, precis som bakgrunden.

I Lilac Chaser försvinner de rosa fläckarna i tur och ordning och kvarlämnar ett grått tomrum. Men ögonen kompenserar för den rosa fläcken även om den är borta och därför framstår det tomma grå området som en grön fläck.