Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Brainternet

I framtiden kan du surfa på internet med tankens kraft. Den första hjärnan är redan uppkopplad.

© Shutterstock
Människan - Hjärnan

Studenter kopplar upp sina hjärnor mot internet

Två afrikanska studenter har kopplat upp sina hjärnor mot internet och sett sina armrörelser manifesteras på skärmen. Snart kan du styra ugnen och telefonen med tanken.

Föreställ dig att du är på väg hem från arbetet. Du låser upp bilen, sätter på ugnen där hemma och skickar ett sms till din älskade att du är på väg. Alltihop enbart med hjälp av tankens kraft.

Det låter som science fiction, men det har faktiskt kommit otroligt nära att bli verklighet.

För första gången någonsin har man lyckats koppla upp en människohjärna direkt mot internet. Och idén kommer från två studenter från University of the Witwatersrand, Johannesburg, Sydafrika.

Hjärnvågor strömmas direkt till webben

Projektet heter Brainternet och sker genom att försökspersoner har utrustats med en mobil EEG-mätare, som mäter hjärnvågor, monterad på huvudet och en fickdator med internetuppkoppling. De två enheterna strömmar aktiviteten i försökspersonens hjärna direkt upp till en webbplats, där forskarna och andra intresserade kan följa med.

Resultatet blir en massa streck på en skärm. Med intelligent programvara, som kan avkoda sambandet mellan hjärnaktivitet och rörelser är det möjligt att se när försökspersonerna till exempel lyfter sina armar.

Se hur de två studenterna med enkel teknik direktströmmar sin hjärnaktivitet på internet.

Snart kan du styra allt med tankens kraft

Resultatet har uppnåtts med utrustning som kan köpas för ett par tusen kronor på webben tillsammans med ett enormt mått uppfinningsrikedom.

När studenter kan uppnå något sådant här med så enkla medel kan man fråga sig vad som händer när it-giganter som Google och Apple ger sig in på området.

Frågan är inte om, utan när, mer avancerade program kan avläsa din hjärnaktivitet i detaljer som kan tolkas och användas till att aktivera alla möjliga prylar som din telefon, din ugn eller din bil.

Läs också:

Hjärnan

Forskare vill koppla din hjärna till internet

2 minuter
Hjärnan

FANTASTISK TEKNIK: Förlamad man kan skriva med tankens kraft

2 minuter
coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

101 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj