Shutterstock
Sömngångare

Varför går vissa människor i sömnen?

Sömngång är det märkliga tillstånd, då personer kan få för sig att möblera om, klä på sig och laga mat – trots att de sover. Vad beror det på?

Sömngång

Omkring fem procent av alla barn går i sömnen, men hos de allra flesta upphör de nattliga aktiviteterna av sig själva när barnen blir äldre.

Sömngångare reser sig upp ur sängen mitt under den djupa, drömlösa sömnen. Medan de fortfarande sover och är omedvetna kan de gå omkring och prata i flera minuter.

Ibland händer det att sömngångare utför komplicerade handlingar, som att möblera om, ta på kläder och laga mat. 2005 klättrade en brittisk flicka till och med upp i en lyftkran.

Oftast slutar det dock med att sömngångarna på egen hand går och lägger sig igen och sover vidare. När de vaknar nästa morgon minns de vanligtvis ingenting av vad som hänt under natten.

Sömnbrist, försenad utveckling och ångest

Hos vuxna uppträder fenomenet oftast under perioder med sömnbrist. En av de bästa metoderna för att förhindra sömngång är därför mycket och god sömn.

Vissa forskare har kopplat samman sömngång hos barn med en försenad utveckling av det centrala nervsystemet Hos vuxna har det att göra med psykiska sjukdomstillstånd som schizofreni och ångest.

Vissa undersökningar tyder dessutom på att migränpatienter oftare går i sömnen än andra. Det har dock bara gjorts separata studier som inte har kunnat ge någon helhetsbild av varför vissa personer går i sömnen.