Sömnbrist får din hjärna att äta sig själv

Om du inte sover börjar celler förtära kopplingarna i din hjärna. Ny forskning avslöjar hur illa det kan gå när du inte får tillräckligt med sömn.

Sömn

Immuncellerna i hjärnan arbetar på övertid när vi inte får tillräckligt med sömn. Det visar ny forskning.

© Shutterstock

Varje natt när du befinner dig i drömmarnas land pågår ett stort utrensningsarbete under ditt kranium.

Speciella immmunceller rensar i hjärnan genom att ta bort avfallsämnen och sålla bort onödiga kopplingar när du sover. Men om du inte får din sömn blir det fel i städarbetet. Det har italienska forskare just upptäckt.

Möss hölls vakna i fem dagar

Det är i synnerhet två celltyper som är viktiga för att hjärnan ska kunna göra en utrensning under natten: Astrocyter sållar bort gamla kopplingar i hjärnan medan mikrogliaceller dammsuger gamla och döda celler på avfallsämnen.

Forskarna undersökte bland annat hjärnorna i tre grupper med möss. Den första gruppen fick sova så länge de ville. Den andra gruppen hölls vakna under åtta timmar för att efterlikna det som händer när vår sömn uteblir under en viss period. Den tredje gruppen utsattes för kronisk sömnbrist och berövades sin sömn under fem dagar.

Sömnbrist leder till demens

Båda typerna av saneringsceller reagerade på sömnbristen. Hos de utvilade mössen var astrocyter, som sållar bort gamla kopplingar, aktiva i sex procent av hjärnans synapser – de punkter där hjärncellerna möts.

Möss som förlorade en del av sin sömn hade aktiva astrocyter i åtta procent av synapserna, medan kronisk sömnbrist ledde till att cellerna städade bort i hela 13,5 procent av synapserna.

Mest oroande var dock att de möss som utsattes för kronisk sömnbrist hade mer aktiva mikrogliaceller – och det har forskarna under en lång tid kopplat samman med en rad olika hjärnsjukdomar, bland annat Alzheimers sjukdom.