Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Socker

De vita sockerkristallerna och kokain är inte bara lika till utseendet – de påverkar också hjärnan på samma sätt.

© Shutterstock
Människan - Hjärnan

Socker är som knark för din hjärna

När du får i dig det sprider sig en känsla av lycka och glädje i kroppen – och du vill ha mer. Det låter som knark, men effekten uppstår även från något som vi får i oss varje dag: socker.

Du tar en godisbit från påsen. En till. Och så en till. Ju fler du äter desto svårare blir det att sluta innan påsen är tom. Och det finns en anledning till det.

Socker påverkar din kropp på samma sätt som exempelvis kokain: Söt mat aktiverar hjärnans belöningssystem och utlöser ett välbefinnande som kroppen vill ha mer av.

Socker utlöser belöning

Väl inne i munnen träffar smaken av godisbiten tungans smakreceptorerna för sött och en signal skickas vidare till hjärnbarken där områden bearbetar olika smaker.

Signalen frigör dopamin, som är ett ämne som skickar signaler mellan hjärnans nervceller. Ämnet utlöser en känsla av lycka och glädje.

Dopamin påverkar hjärnans belöningssystem, som är ett nätverk av signalvägar mellan hjärnregioner med dopaminreceptorer. Det är också här som ämnen som kokain och alkohol påverkar oss.

Behovet gör sig påmint

Stimulansen får oss att vilja upprepa handlingen för att få känna den sköna känslan igen. Och när hjärnan väl har lärt sig hur effekten uppnås finns det ingen väg tillbaka: Sockersuget ger sig till känna och godisbitarna blir oemotståndliga.

Det är inte farligt att äta en påse godis, men om kroppen får riktigt mycket socker blir hjärnans belöningssystem överaktiverat.

Det leder till missbrukssymptom som att man mister kontrollen och känner ett behov av vilja ha mer – precis som när en missbrukare är beroende av kokain. Kroppen vänjer sig vid att få socker, så du behöver mer och mer för att kunna uppnå lyckokänslan.

Så kanske ska du fundera en extra gång innan du tömmer hela godispåsen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj