Samtal gör det svårt att behålla ögonkontakt

Om du får kämpa med att hålla ögonkontakten under samtal kan det bero på att din hjärna är överarbetad. Det visar en ny studie från Japan.

Øjenkontakt top

Dina ögon flackar runt i rummet även om du mycket väl vet att det är ohövligt mot den person som du står och talar med.

För många av oss är det en inre kamp att hålla kvar ögonkontakten med människor som vi pratar med under en längre tid.

Men nu har en grupp forskare från Kyoto Universitety i Japan hittat tecken på att det varken är ohövligt eller pinsamt, utan att det beror på att hjärnan arbetar för högtryck.

Svårt att hitta nya ord

I en studie visade forskarna 26 deltagare ett antal animerade ansikten samtidigt som de fick göra ett test som skulle visa deras förmåga att associera olika ord.

Här upptäckte forskarna att deltagarna hade betydligt svårare att hitta samband mellan ord när de hade ögonkontakt med ansiktena.

”Det tyder på att det finns en konflikt mellan de två processerna”, skriver forskarna i studien.

Samma resurser i hjärnan

Enligt forskarna visar resultatet att vår hjärna måste hantera mer information än vad den klarar när vi har ögonkontakt och pratar samtidigt.

Troligtvis beror det på att förmågan att hitta ord och att hålla ögonkontakt använder samma kognitiva resurser i hjärnan.

Gör att du hallucinerar

Även om detta rör sig om en liten studie som kräver uppföljning, är det inte första gången studier visar att ögonkontakt skapar förvirring i hjärnan.

Så sent som förra året demonstrerade en italiensk forskare hur tio minuters intensiv ögonkontakt ledde till att försöksdeltagarna såg hallucinationer av monster, släktingar och sitt eget ansikte.