Titta först på alla uppgifterna.
När du har gjort det ska du gå vidare till lösningarna.
Mycket nöje!
Uppgifter
Uppgift 1:
Titta på bilden nedan. Vilka färger ser du när du tittar på undersidan av de mittersta fälten och på höger sida av tärningen? Anteckna eventuellt vad du ser.

Uppgift 2:
Låt dina ögon glida över bilden nedanför utan att fokusera på något speciellt ställe. Ser du något ovanligt? Skriv eventuellt ned vad du ser.

Uppgift 3:
Titta noga på mannen nedan och försök minnas hans ansikte i sin helhet. Har du gjort det nu? Skynda dig vidare till lösningarna.

Lösningar
Uppgift 1:
Vilken färg hade det mittersta fältet på tärningens högre sida? Och vilken färg hade fältet på undersidan? Den första bilden nedanför är identisk med den du såg i uppgiften.
På den andra bilden har vi tagit bort allt förutom de båda fälten i fråga. Uppfattar du färgerna på de båda bilderna på samma sätt?


De flesta skulle svara att de på den översta bilden ser ett brunt fält i mitten på höger sida av tärningen och ett orange fält på undersidan av tärningen.
Men i den nedersta bilden såg du säkert att fälten i själva verket har exakt samma färg.
När du tittar på den översta bilden registrerar dina ögon att fälten har samma färg, men din hjärna korrigerar informationen eftersom den räknar med att tärningens undersida befinner sig i skugga.
Hjärnan drar slutsatsen att fältet på undersidan måste vara orange, och lurar dig sedan att se den färgen.
Uppgift 2:
Vad var det som var ovanligt med bilden? Bilden nedanför är identisk med den du såg i uppgiften. Bilden under den är likadan, men är svartvit. Ser du samma ovanliga fenomen i den sista bilden som i den första?


Många tycker att den översta bilden rör sig. Men rörelsen försvinner när bilden är svartvit.
Din hjärna är vanligtvis skicklig på att skilja mellan objekt som är stilla och objekt som är i rörelse. Det klarar den genom att sortera bort dina ögons rörelser när den analyserar synintrycken.
Dina ögon rör sig hela tiden och om hjärnan inte skulle ta med det i beräkningen skulle du känna att omvärlden konstant befann sig i rörelse.
Virrvarret av färger på den första bilden förhindrar att hjärnan kan korrigera tillräckligt mycket för ögonens rörelse, vilket gör att bilden ser ut att röra sig.
Samma förklaring gäller även bilden högst upp i artikeln. Nedanför ser du den igen – följd av en svartvit version.



Uppgift 3:
Kommer du ihåg mannen från uppgiften? Annars kan du titta på honom igen nedan. Titta därefter på nästa bild. Vad tycker du att teckningen föreställer?


Kanske tyckte du att teckningen föreställde mannen. Och det är ju inte egentligen fel. Men testa att titta på bilden nedanför och gå sedan vidare till den teckning som följer igen.


Om du hade sett musen i stället för mannen precis innan du tittade på teckningen hade du förmodligen svarat att teckningen föreställer en mus.
Teckningen liknar varken mannen eller musen särskilt mycket, men din hjärna är programmerad att hitta en mening med teckningen och därför utgår den ifrån lagrad information.
Din tolkning av teckningen beror på vilken information som just nu är närmast tillgänglig i din hjärna.