Woman Frightened Screaming
Skräck

Ja, du kan faktiskt dö av skräck!

Så kan en människa dö av skräck

Det låter som ett roligt uttryck, men det finns faktiskt hundratals exempel på människor som har "dött av skräck". Förklaringen till varför återfinns i hur hjärnan hanterar rädsla.

26 oktober 2017 av Michael Friislund

1977 störtade ett flygplan ned i ett hus där sex personer i en amerikansk familj satt och tittade på tv. Hela familjen överlevde, men alla ombord omkom.

Det gjorde även kvinnan som bodde i grannhuset – även om hennes hus inte fick så mycket som en skråma under olyckan. 

Dödsorsak: Kvinnan dog av skräck.

Historien om grannkvinnan är långt ifrån unik.

Den amerikanske hjärnforskaren doktor Martin Samuels från Brigham and Women’s Hospital I Boston, USA, har hittat hundratals exempel på människor som har dött av skräck – bland annat friska unga personer som dött av hjärtstillestånd under besök i nöjesparker.

Orsaken är det sätt som hjärnan hanterar rädsla på.

Detta händer när du blir rädd 

1) Dina ögon och öron omvandlar nya sinnesintryck till signaler som skickas till hjärnområdet talamus.

2) Talamus dirigerar om signalerna till hjärnans syn- och hörselcentrum. Här bearbetas och analyseras intrycken, och efter en tid skickas de vidare till hjärnans så kallade rädslocentrum: Amygdala.

3) När amygdala får besked om en fara konsulterar området pannloberna som bedömer faran. Om situationen inte är livshotande får amygdala lugnande signaler tillbaka.

4) Om amygdala känner av en livshotande situation slår området larm och varnar hypo­talamus, hjärn­stammen och pannloberna. Reaktionen skapar en intensiv rädsla och förbereder kroppen på kamp eller flykt genom att spänna alla muskler.


När rädslan tar över

Men om en person upplever något extremt skrämmande kan amygdala gå förbi hjärnans pannlober och istället aktivera kroppens reaktioner för rädsla till max. Via det sympatiska nervsystemet meddelar hjärnan binjurarna att de ska utsöndra stresshormonerna adrenalin, kortisol och noradrenalin.

Dessa hormoner skickas därefter runt i kroppen via blodet och leder bland annat till att puls och andetag ökar, att matsmältningen stannar av och att stora mängder blod leds ut i musklerna. Samtidigt bryter ämnesomsättningen ned glukos och fett så att musklerna ska kunna användas till fullo.

Hjärtat är särskilt känsligt för de stora mängderna av adrenalin som utsöndras. Det kan sätta hjärtrytmen ur spel och leda till att hjärtat inte pumpar runt blodet lika effektivt i kroppen längre, vilket gör att du riskerar att dö.

Testa din IQ här:

Illustrerad Vetenskap står bakom nätets förmodligen mest exakta och vetenskapligt validerade IQ-test – utvecklat på bakgrund av det allmänt erkända WAIS-III testet (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Det är det närmaste du kan komma en exakt mätning av din IQ.

>> GÖR TESTET GRATIS HÄR!

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: