Shutterstock

Så hallucinerar du utan droger

En bit vitt papper och ljudet av tv-flimmer räcker för att ta hjärnan på en syratripp. När du lurar hjärnan på vanliga sinnesintryck arbetar den för högtryck för att själv skapa konstgjorda bilder och ljud.

Färger, dinosaurier, fyrverkerier, maneter och måsskri.

Det är bara några av de saker du kan uppleva om du följer enkla instruktioner med lättillgängliga lösningar som showen Scram School har testat.

1. Det här behöver du

Experimentet går ut på att hallucinera helt utan droger och bara genom att utsätta dig för en form av sinnesförlust (sensorisk deprivation).

Du behöver enkla saker som du kan hitta i de flesta hushåll:

  • Ett tunt vitt skrivpapper

  • Vadd

  • Gummiband eller snöre

  • Sax, tejp och häftapparat

  • En YouTube-video med vitt brus av exempelvis tv-flimmer

  • Brusreducerande hörlurar

Klipp ut en sovmask av det vita pappret och se till att det kan hållas på plats framför dina ögon med gummiband eller snöre med hjälp av tejp eller häftapparat. Fodra masken med vadd om den släpper in ljus.

Ta på hörlurarna, lägg dig tillrätta och lyssna på det vita bruset. Se mer i videon ovan.

Efter 10 till 30 minuter kommer din hjärna, om du är som de flesta, börja reagera och skapa hallucinationer.

2. Det här händer

Din hjärna reagerar på sinnesintrycken genom att skapa färger och figurer eftersom den försöker att hitta ett mönster i den ostrukturerade stimulansen.

Vetenskapligt kallas det för Ganzfeldeffekten. Effekten beskriver att när hjärnan saknar visuella signaler, och det enda sinnesintrycket är en form av vitt brus som til exempel tv-fimmer, förstärker den bruset i ett försök att hitta nya visuella signaler.

Det kan skapa spektakulära hallucinationer i form av både höga ljud och färgstarka bilder.