Vanligtvis förknippas solens sken med en uppmaning till försiktighet. Men solljus utlöser också en strid ström av kemiska reaktioner, som kan fungera som en mirakelkur för den mentala hälsan – under hela vintern.
Att ditt humör på vintern hänger ihop med hur mycket du är i solen på sommaren bekräftades vetenskapligt först på 2000-talet.
Sambandet är komplicerat och delvis outforskat, men två av huvudrollsinnehavarna är ett hormon och en vitamin som både tillsammans och var för sig fungerar humörhöjande under vintern.
Ljuset från det brinnande gasklot vår planet kretsar runt har en direkt inverkan på sömn, minne, uppmärksamhet och humör, därför att det utlöser hormonet serotonin i hjärnan.
Samtidigt utlöser solstrålarna D-vitamin i huden – och kombinationen kan vara nyckeln till hur man undviker att drabbas av vinterdepression.
Kroppen producerar själv mirakelvitamin
D-vitamin är en sorts naturlig steroid, som hjälper ett stort antal kroppsfunktioner att fungera som de ska, samt aktiverar immunsystemet och stärker minnet bland mycket annat.
Studier har dessutom visat att D-vitaminbrist kan leda till depression.
När huden utsätts för solljus bildar den själv D-vitamin. Ljuset består bland annat av UVB-strålning, som tränger ned i huden och bryter ned fettämnen kallade 7-dehydrokolesterol, vilka därigenom omvandlas till ett slags D-vitamin, D3.