På sex veckor kan du får en hjärna där allt fastnar om du tränar med en speciell metod.

© Shutterstock & Thomas Arnoldi

Så får du superminne

Du kan också få en hjärna där allt fastnar och det bara på sex veckor. Det visar ny forskning som pekar ut vilken teknik som är bäst för att träna ditt minne.

23 augusti 2017 av Rikke Jeppesen

Kom ihåg 500 ord på fem minuter. Lär dig ett nytt språk på en vecka. Räkna upp pi med tusentals decimaler.

Det är vardagsmat för världens bästa minnesatleter som varje år tävlar i att komma ihåg talsekvenser, spelkort, ord och ansikten.

Nu har forskare avslöjat att du också kan få en hjärna där "allt" fastnar – om du använder dig av rätt teknik.

Hjärnatleter minns 70 ord

Forskare från holländska Radbouduniversitet förde samman 23 av de bästa minnesatleterna i världen med en kontrollgrupp som aldrig tidigare fått minnesträning.

Först skannade forskarna samtliga deltagarnes hjärnor, både medan de slappnade av och när de skulle komma ihåg 72 ord.

Efter 20 minuter kom hjärnatleterna i genomsnitt ihåg 70 ord, medan kontrollgruppen endast kunde dra sig till minnes ett 40-tal. Skanningarna visade också att specifika hjärnförbindelser hos atleterna var bättre.

Hjärnan ändras

Därefter delades kontrollgruppen upp i tre grupper under sex veckor: En grupp som inte tränade, en grupp som tränade arbetsminnet samt en grupp som tränade med den så kallade locusmetoden en halvtimme varje dag.

Med Locusmetoden ska du exempelvis föreställa dig att du går utmed en väg som du känner till och placerar sakerna som du ska komma ihåg utmed vägen. Därefter går du samma väg och plockar upp minnena.

Efteråt kunde de som hade tränat med Locusmetoden nästan komma ihåg lika många ord som minnesatleterna – och det även fyra månader senare. Kopplingarna i deras hjärnor hade förändrats och påminde om minnesatleternas.

Vill du testa din egen hjärnas förmåga? Gör vårt IQ-test.

Testa din IQ här:

Illustrerad Vetenskap står bakom nätets förmodligen mest exakta och vetenskapligt validerade IQ-test - utvecklat på bakgrund av det allmänt erkända WAIS-III testet (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Det är det närmaste du kan komma en exakt mätning av ditt IQ.

>> GÖR TESTET GRATIS HÄR!

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: