Shutterstock
shopping, online, dator, kreditkort

Påverkas vi av dold reklam?

Stämmer det att man kan få oss att köpa en vara genom att visa en skymt av den i en film?

År 1957 hävdade det amerikanska reklamföretaget James Vicary att de lagt in ultrakorta klipp i en biograffilm. På det ena klippet stod det ”Drick Coca Cola” och på det andra ”Hungrig? – Ät popcorn”.

Klippen visades gång på gång, men var så korta att ingen direkt lade märke till dem. Likväl påstod företaget att försäljningen av popcorn steg med 57 procent, och att försäljningen av Coca Cola ökade med 18 procent.

Senare erkände företaget dock att försöket var en ren bluff, och man har heller aldrig lyckats genomföra det. En kanadensisk TV-station försökte året därpå att sända ut ett ultrakort dolt besked till tittarna utan att en enda reagerade.

Inte desto mindre lever historien vidare – kanske för att den innehåller element av sanning. Det är nämligen sant att vi med vårt undermedvetna kan uppfatta något blixtsnabbt utan att vara medvetna om det. Forskare har till exempel i ett försök visat försökspersoner bilder av ormar och spindlar mitt i en i övrigt ”poetisk” diabildsvisning.

Bilderna visades bara 1/30 sekund, men en stor del av publiken hade likväl upplevt en oförklarlig rädsla under visningen, så mycket tyder på att man med subliminal teknik, som metoden kallas, kan förmedla känslor.

Man kan dock knappast styra människors beteende – till exempel få dem att köpa popcorn. Under alla omständigheter anses metoden vara oetisk, och EU förbjöd 1989 reklam, som baseras på subliminal teknik.