Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Parkinsons sjukdom är två olika sjukdomar

Den invalidiserande sjukdomen kan ha sitt ursprung i både hjärnan och tarmarna.

Shutterstock

Forskare från Århus universitet i Danmark har nu bevisat att det finns två varianter av Parkinsons sjukdom med två olika förlopp. Det ena börjar i hjärnan, det andra i tarmarna.

Parkinsons sjukdom beror på att proteinet alfa-synuklein veckar sig fel. Ett felveckat protein gör att fler proteiner veckar sig fel och att de sprider sig i kroppen och hjärnan.

När proteinerna ackumuleras i hjärncenteret substantia nigra kan det inte längre producera tillräckligt med signalämnet dopamin, vilket resulterar i de skakningar som är karaktäristiska för Parkinsons sjukdom.

Parkinson attackerar hjärncentret substantia nigra (1). Cellerna i centret (2) fylls med ett felveckat protein (3), vilket gör att centret inte längre kan producera den mängd dopamin som hjärnan behöver.

© Shutterstock

Forskarna studerade totalt 59 patienter som hade Parkinsons sjukdom eller led av en viss typ av sömnstörning som ofta föregår Parkinsons sjukdom. Orsaken till störningen är att de felveckade proteinet attackerar hjärnstammen.

Med hjälp av skanningar kunde forskarna se hur proteinet hade orsakat skador hos patienterna.

Parkinsons sjukdom kan förebyggas

Hos vissa av patienterna med Parkinsons sjukdom var sjukdomen begränsad till hjärnan och därför måste sjukdomen också ha uppstått där.

Hos de patienter som led av sömnstörningar, men inte Parkinsons sjukdom, fanns det skador på tarmarnas nervceller samt i hjärnstammen, och där anser forskarna att det felveckade protein har uppstått i tarmarna, men ännu inte hunnit breda ut sig i hjärnan.

Det gör att proteinet hos dessa patienter kan stoppas innan de hinner leda till Parkinsons sjukdom.

Läs också:

Hjärnan

Musk ska bota oss med chipp i hjärnan: Här är utmaningarna

5 minuter
Hjärnan
Hjärnan

Butikerna lurar din hjärna

4 minuter
Hjärnan

Ny upptäckt: Brus påverkar hjärnan positivt

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj