Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nya försök lokaliserar empatin

Experiment med möss avslöjar var medkänslan finns i hjärnan.

Shutterstock

En grupp forskare vid Stanford University i USA har med hjälp av ett antal experiment på möss hittat det område i hjärnan som rymmer empati, det vill säga förmågan att förstå andras känslor.

Forskarna placerade möss, två och två, i burar. I varje bur fick mus 1 en injektion i en baktass, vilket framkallade en inflammation hos musen.

Som förväntat kunde forskarna tydligt se att musen hade ont i tassen, men överraskande nog uppvisade mus 2 samma symtom inom en timme, och det i bägge bakre tassar.

Kontakten mellan hjärncentrerna gördelvindlingen (anterior cingulate cortex, gult) och accumbenskärnan (nucleus accumbens, rött) är avgörande för våra empatiska förmågor.

© Shutterstock

I nästa experiment framkallade forskarna inflammationer hos båda mössen, men strax efteråt gav man den ena musen en morfininjektion som tog bort smärtan.

Nu visade det sig att den andra musen upplevde samma smärtlindring – trots att den inte hade fått något bedövningsmedel.

Blockering eliminerade empati

Analyser av hjärnaktiviteten under experimenten visade att mössen med empatiskt beteende hade extra hög aktivitet i två områden.

Det ena, främre gördelvindlingen (anterior cingulate cortex) är bland annat känd för att ha med moral och impulskontroll att göra, medan det andra, accumbenskärnan (nucleus accumbens), är inblandat i bland annat motivation och belöning.

När forskarna blockerade förbindelserna mellan de två områdena förlorade mössen sitt empatiska beteende.

Resultatet kan leda till en bättre förståelse av exempelvis psykopati, vilket stör de empatiska förmågorna.

Läs också:

Hjärnan

Musk ska bota oss med chipp i hjärnan: Här är utmaningarna

5 minuter
Hjärnan
Hjärnan

Butikerna lurar din hjärna

4 minuter
Hjärnan

Forskare kan aktivera instinkten att döda i möss

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj