Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Pete Souza via Wikimedia Commons
Människan - Hjärnan

Ny forskning: Vänsterhänta är bättre på matematik

Om du kastar med vänster hand är din hjärna kanske bättre än högerhäntas på att lösa svåra matematiska uppgifter. Det visar en stor undersökning av italienska skolbarn.

Marie Curie, Nikola Tesla, Bill Gates och Barack Obama skrev eller skriver alla med vänster hand.

Forskare har i åratal försökt ta reda på om vilken som är vår bästa hand även berättar något om vår intelligens. Nu visar en ny studie av mer än 2300 skolbarn och ungdomar att vänsterhänta har en fördel i komplicerade matematikuppgifter.

Vänsterhänta har en annan hjärna

Vilken hand som är din dominanta säger något om hur din hjärna är inrättad, och eftersom höger hjärnhalva styr vänster sida av kroppen har forskare länge haft en teori om att vänsterhänta – i genomsnitt – har en mer utvecklad höger hjärnhalva.

Höger halva tänker framför allt rumsligt och helhetsorienterat. Forskning har även visat att hjärnbalken, som förbinder hjärnans halvor, ofta är större hos vänsterhänta, vilket tyder på att de har fler och bättre förbindelser mellan de båda hjärnhalvorna.

Bäst att kunna byta hand

I den italienska undersökningen gav forskarna barn och ungdomar matematikuppgifter av olika slag och svårighetsgrad. De som löste dem med vänster hand klarade sig bättre i uppgifter med svår problemlösning, som när de skulle koppla ihop en funktion med en uppsättning data.

Sambandet var tydligt framför allt hos unga män, medan det inte var någon skillnad mellan hur bra eleverna klarade enkla räkneuppgifter.

Forskarna upptäckte även att de elever som är mycket beroende av ena handen, och till exempel använde höger hand till allt, klarade sig sämre än de personer som var endast måttligt höger- eller vänsterhänta.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj