Även om din käresta kanske utsätter dig för snarkningar och täckstöld, så kan de positiva effekterna av att dela dubbelsängen uppväga nackdelarna.
En internationell forskargrupp har kommit fram till, att personer i parförhållanden i stort sett följs åt genom samma sömnstadier och tillbringar längre tid i den viktiga REM-sömnen, även kallad drömsömnen.
Enligt studier gynnar en god natts REM-sömn inlärning, minne, känsloliv och sociala kompetenser, och en fast sängkamrat kan därigenom motverka psykiska åkommor.
Sängpartner synkroniserade sömnmönster
Tolv par övernattade i ett sömnlaboratorium, och varje natt gjordes det en så kallad EEG-undersökning, som registrerar den elektriska aktiviteten i hjärnan.
Utöver det övervakade forskarna bland annat också deras ögonrörelser, muskelaktivitet, andning, syrehalt i blodet och hjärtrytm.
Totalt sett sov varje par fyra gånger i laboratoriet, varav hälften av nätterna åtskilda.
Sömnstudien visade bland annat att båda parterna befann sig tio procent längre i REM-sömnstadiet när de sov tillsammans. Stadierna var också mer långvariga och sammanhängande.
Exakt hur hjärnornas aktivitet synkroniseras är oklart, men ett stort antal områden i hjärnan är aktiva under nattens lopp.
Hjärnan är exempelvis stundtals uppmärksam på eventuell fara. En liknande funktion kan kanske omedvetet registrera närvaro och medverka till synkroniseringen.
Drömsömn lyfter tunga tankar
Under drömsömnen är hjärncentrum i exempelvis pannloben, där känslor behandlas, mer aktiva. Processen har visat sig lätta negativa känslor och till och med symtom på depression.
Både parförhållanden och REM-sömn påverkar, enligt studier, den mentala hälsan och kognition i positiv riktning. Forskare har exempelvis visat att friska förhållanden ofta går hand i hand med bättre mental hälsa hos båda parterna i relationen.
Andra försök har visat att både människors och djurs inlärningsförmåga förbättras när de får sin REM-sömn.
I studien kunde forskarna se att de par som uppgav sig de närmaste banden sinsemellan också hade de mest synkroniserade sömnmönstren.