Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mystisk sjukdom kan ses i hjärnan

Forskarna är nära att hitta orsaken till sjukdomen fibro­myalgi som ger kronisk smärta i hela kroppen. En sjukdom som annars har misstänkts vara ren inbillning.

Shutterstock

Patienter med sjukdomen fibromyalgi lever i ett smärthelvete av okänd orsak. Nu är svenska och amerikanska forskare på spåret av sjukdomens orsaker.

Fibromyalgi kännetecknas av kroniska smärtor på flera ställen i kroppen, koncentrationssvårigheter, trötthet och huvudvärk.

Omkring två procent av den vuxna befolkningen är drabbad av sjukdomen. Bland dem är nio av tio kvinnor.

Inflammerade celler i nervsystemet är orsaken

Forskarnas undersökningar tyder på att sjukdomen beror på en inflammationsreaktion i hjärnan som involverar nervsystemets stödceller, de så kallade gliacellerna.

Forskarna undersökte aktiviteten i två slags gliaceller – mikrogliaceller och astrocyter – hos 31 patienter, och de upptäckte att särskilt mikrogliacellerna var extra aktiva.

Dessa celler spelar en central roll i hjärnans immunförsvar genom att bland annat avlägsna främmande mikroorganismer. Vid fibromyalgi ser det ut som att mikrogliacellerna överreagerar och framkallar onödig inflammation.

Forskare ser en onormalt hög aktivitet i vissa hjärnceller hos patienter med fibromyalgi.

© Shutterstock & ken ikeda

Den kan av allt att döma göra nervbanor som förmedlar smärtsignaler känsligare, så att patienterna får ta emot fler sådana signaler.

En fysiologisk förklaring kan bana vägen för nya behandlingar och få bort misstanken om att tillståndet är ren inbillning.

Så påverkar fibromyalgi kroppen

1 / 5
12345

Symptomen varierar och i vissa perioder upplevs smärtan värre än andra. Det är inte säkert att man upplever samtliga symptom.

© Shutterstock

Läs också:

Hjärnan

Uppgradera din hjärna: Så här blir du bättre på siffror

15 minuter
Hjärnan

KÄNN DIN KROPP: Så påverkar kärlek din hjärna

10 minuter
Hjärnan

Ny forskning: Din partner ger dig bättre sömn

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj