Mystisk sjukdom kan ses i hjärnan

Forskarna är nu nära att hitta orsaken till sjukdomen fibro­myalgi som ger kronisk smärta i hela kroppen. En sjukdom som annars har misstänkts vara ren inbillning.

Shutterstock

Patienter med sjukdomen fibromyalgi lever i ett smärthelvete av okänd orsak. Nu är svenska och amerikanska forskare på spåret av sjukdomens orsaker.

Fibromyalgi kännetecknas av kroniska smärtor på flera ställen i kroppen, koncentrationssvårigheter, trötthet och huvudvärk.

Omkring två procent av den vuxna befolkningen är drabbad av sjukdomen. Bland dem är nio av tio kvinnor.

Inflammerade celler i nervsystemet är orsaken

De nya undersökningarna tyder på att sjukdomen beror på en inflammationsreaktion i hjärnan som involverar nervsystemets stödceller, de så kallade gliacellerna.

Forskarna undersökte aktiviteten i två slags gliaceller – mikrogliaceller och astrocyter – hos 31 patienter, och de upptäckte att särskilt mikrogliacellerna var extra aktiva.

Dessa celler spelar en central roll i hjärnans immunförsvar genom att bland annat avlägsna främmande mikroorganismer. Vid fibromyalgi ser det ut som att mikrogliacellerna överreagerar och framkallar onödig inflammation.

Forskare ser en onormalt hög aktivitet i vissa hjärnceller hos patienter med fibromyalgi.

© Shutterstock & ken ikeda

Den kan av allt att döma göra nervbanor som förmedlar smärtsignaler känsligare, så att patienterna får ta emot fler sådana signaler.

En fysiologisk förklaring kan bana vägen för nya behandlingar och få bort misstanken om att tillståndet är ren inbillning.

Så påverkar fibromyalgi kroppen

1 / 5

undefined

12345

Symptomen varierar och i vissa perioder upplevs smärtan värre än andra. Det är inte säkert att man upplever samtliga symptom.

© Shutterstock

Läs också:

hjernescan
Intelligens

Tjocka hjärnor är de smartaste

0 minuter
Hjärnan

Hjärnan tänker bort smärtan

8 minuter
Intelligens

Träna din visuella intelligens

4 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!