Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Människan - Minne

Varför är minnesförlust selektiv?

När man förlorar minnet, är det mycket ofta bara en del av minnet som försvinner, medan resten fortfarande är intakt. Vad beror det på?

Vi vet i dag att det finns många olika former av minne, och även om de normalt har ett nära samarbete, berör de olika delar av hjärnan. När specifika områden förstörs, kan resultatet därför bli en selektiv minnesförlust. Efter skador på den del av hjärnan som kallas hippocampus är det till exempel normalt att människor förlorar stora delar av sitt personliga minne, så att de inte längre kan komma ihåg upplevelser från sitt eget liv efter en viss tidpunkt – ibland hela livet. Däremot kan de fortfarande komma ihåg andra saker som matematik, språk, historiska fakta och så vidare. Det visar att hippocampus inte är nödvändig för att man skall minnas fakta. Omvänt kan skador på Brocas eller Wernickes område i hjärnbarken – det allra yttersta, grå-aktiga lagret av nervceller i hjärnan – förstöra språket, men lämna hela det personliga minnet fullkomligt intakt.

Läs också:

Hjärnan

Fisk förhindrar att hjärnan krymper

2 minuter
Minne

Träna din hjärna: Minne

14 minuter
Minne

Är du nyfiken? Hunger efter kunskap stärker ditt minne

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj