Så får du superminne

Du kan också få en hjärna där allt fastnar och det bara på sex veckor. Det visar ny forskning som pekar ut vilken teknik som är bäst för att träna ditt minne.

På sex veckor kan du får en hjärna där allt fastnar om du tränar med en speciell metod.

© Shutterstock & Thomas Arnoldi

Kom ihåg 500 ord på fem minuter. Lär dig ett nytt språk på en vecka. Räkna upp pi med tusentals decimaler.

Det är vardagsmat för världens bästa minnesatleter som varje år tävlar i att komma ihåg talsekvenser, spelkort, ord och ansikten.

Nu har forskare avslöjat att du också kan få en hjärna där "allt" fastnar – om du använder dig av rätt teknik.

Hjärnatleter minns 70 ord

Forskare från holländska Radbouduniversitet förde samman 23 av de bästa minnesatleterna i världen med en kontrollgrupp som aldrig tidigare fått minnesträning.

Först skannade forskarna samtliga deltagarnes hjärnor, både medan de slappnade av och när de skulle komma ihåg 72 ord.

Efter 20 minuter kom hjärnatleterna i genomsnitt ihåg 70 ord, medan kontrollgruppen endast kunde dra sig till minnes ett 40-tal. Skanningarna visade också att specifika hjärnförbindelser hos atleterna var bättre.

Hjärnan ändras

Därefter delades kontrollgruppen upp i tre grupper under sex veckor: En grupp som inte tränade, en grupp som tränade arbetsminnet samt en grupp som tränade med den så kallade locusmetoden en halvtimme varje dag.

Med Locusmetoden ska du exempelvis föreställa dig att du går utmed en väg som du känner till och placerar sakerna som du ska komma ihåg utmed vägen. Därefter går du samma väg och plockar upp minnena.

Efteråt kunde de som hade tränat med Locusmetoden nästan komma ihåg lika många ord som minnesatleterna – och det även fyra månader senare. Kopplingarna i deras hjärnor hade förändrats och påminde om minnesatleternas.