Bli bättre på att minnas namn

Har du också svårt att komma ihåg om din nya kollega heter Camilla eller Karin? Var lugn, det finns hjälp att få.

Så minns du nya namn

Ursäkta, vad var det nu du hette?

De flesta känner kanske igen den pinsamma situationen när man blir presenterad för nya människor på en fest eller en arbetsplats. Och i samma ögonblick som man hör namnet, försvinner det ur huvudet lika snabbt som det kom.

Men det är helt normalt att inte kunna komma ihåg alla namn.

Du bryr dig helt enkelt inte

Forskning från Kansas State University har visat att en av orsakerna till att vi glömmer personers namn är ett bristande intresse för de personer vi träffar.

Personer som är mer socialt engagerade och intresserade av andra människor och relationer, har en tendens att minnas andras namn bättre – helt enkelt för att det intresserar dem.

Vi blir dessutom sämre på att minnas namn ju äldre vi blir. Enligt en artikel från Psychology Today kämpar 85 procent av alla "mogna" personer med att komma ihåg namn.

Minnesknep

Även om åldern smyger sig på många människor finns det goda råd för hur du blir bättre på att komma ihåg namn.

Den brittiske minnesmästaren Ed Cooke, som kom sjua i World Memory Championships 2007 och har grundat minnesportalen Memrise, har ett par tekniker för att komma ihåg namn:

1. Upprepa namnet

Säg namnet högt när du hör det första gången. När du upprepar namnet får hjärnan idén att du är socialt intresserad av personen, vilket stärker din förmåga att minnas namnet.

2. Stava namnet

Det är lätt hänt att höra fel när man får veta ett nytt namn. Fråga därför hur det stavas. Det ger dig tid att tänka på namnet och komma ihåg det.

3. Ställ frågor om namnet

Om namnet är ovanligt eller från en främmande kultur, så fråga vad namnet betyder. Det ger dig möjlighet att koppla en bild till namnet.

4. Titta på ansiktet

Lägg märke till personens ansikte genom att göra en z-formad panorering över ansiktet.

Titta på ögonen, näsan och mungiporna. Lägg märke till om det finns några särdrag hos personens ansikte, som gör det lättare att komma ihåg vederbörande nästa gång.

5. Förknippa namnet med något visuellt

Om du har en kollega med en rolig näsa, kan du tänka på "Henrik med den roliga näsan".

6. Tänk på en kändis

Om du träffar en ny person som har samma namn som en kändis, kan du komma ihåg namnet bättre genom att koppla ihop namnet med kändisen – speciellt om du älskar eller avskyr kändisen i fråga.

7. Skaffa information

När du träffar en person första gången är det naturligt att du inte vet så mycket om honom eller henne. Ju mer information du får om personen, desto fler bilder kan du koppla till namnet.

8. Formulera en kul mening

Ett annat roligt sätt att lära sig ett namn är att formulera en kul mening.

Om en person till exempel heter Peter Lindström, kan du formulera en mening i huvudet som "Peter som har en lind i sin ström".