Bow on finger

Quiz: 6 myter om minnet

Finns det fotografiskt minne, och kan man lagra information i minnet medan man sover? Testa vad du vet om det mänskliga minnet och se hur bra du klarar dig. Kom ihåg att utmana en kompis – om du törs!

14 maj 2012
Är det verkligen sant att man kan tappa minnet om man får ett slag i huvudet, och senare återfå minnet om man får ett nytt slag på samma ställe?
Lärare och föräldrar har i alla tider tjatat på barn att de skall vara noga med vad de fyller minnet med, eftersom det omöjligt kan finnas plats för allt. Är det sant att man varje gång man lär sig något nytt glömmer något gammalt?
Det påstås att det finns människor som har fotografiskt minne. Det betyder att de bara behöver se en sak en gång, för att för alltid komma ihåg den. Det låter fantastiskt, men är det verkligen sant?
Man har sett det i många deckarserier och romaner. Hypnotiserade människor kan beskriva något som de annars har glömt eller inte vet att de har sett. Fungerar det i verkligheten?
Det är en vanlig teori i bl a självhjälpsböcker att människans minne är obegränsat, och att hjärnan faktiskt sparar allt som hon upplever och registrerar under ett helt liv. Det är sällan som människor kan återkalla allt detta, men är vårt minne obegränsa
Om man på bästa möjliga sätt vill utnyttja sitt minne, kan man lära sig medan man sover. Man kan till exempel höra CD-skivor med uppläsning ur läroböcker eller liknande. När man sover, kan minnet lagra den nya informationen utan störningar. Det låter fant

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: