Stor studie: Brist på viktigt vitamin kan öka risken för demens

Drygt 55 miljoner människor lider av demens, och antalet växer med tio miljoner varje år. Därför letar forskare just nu efter lösningar som kan förhindra att de funktionsnedsättande besvären uppstår. Nu visar en ny studie att bristen på ett visst vitamin kan vara avgörande.

Drygt 55 miljoner människor lider av demens, och antalet växer med tio miljoner varje år. Därför letar forskare just nu efter lösningar som kan förhindra att de funktionsnedsättande besvären uppstår. Nu visar en ny studie att bristen på ett visst vitamin kan vara avgörande.

Shutterstock

Artikeln publicerades första gången i juni 2022.

Det kickar igång dina immunceller och gör att de kan attackera virus och hjälpa din kropp att absorbera viktiga näringsämnen.

D-vitamin spelar en stor roll i flera av kroppens funktioner, och på senare år har vitaminbrist kopplats till allt från svagare skelett till autoimmuna sjukdomar.

Nu visar en ny studie från University of South Australia att bristen på den lilla svårfångade molekylen i kroppen även kan öka risken att utveckla demens.

Vasta-aineet hyökkäävät kilpirauhasen kimppuun
© Shutterstock

D-vitamin bekämpar autoimmuna sjukdomar

Miljontals människor världen över lider av en autoimmun sjukdom och siffran ökar. Men nu kan forskare ha hittat ett botemedel. Läs resultaten från en annan stor studie med d-vitamin här.

Sjukdomar kunde ha undvikits

Forskarna bakom den nya studien studerade bland annat blodprover och hjärnskanningar från 294 514 olika personer i en stor biobank i England.

Där upptäckte de ett samband mellan en låg mängd D-vitamin i blodet (motsvarande mindre än 25 nanomol per liter blod) och en ökad risk för både demens och blodproppar.

I studien definierade forskarna en normal mängd D-vitamin i blodet till över 50 nanomol per liter. Enligt dem kan det vara avgörande för risken om en person med mycket låg nivå av D-vitamin höjs till det normala:

"I den engelska befolkningen kunde vi till exempel se att upp till 17 procent av alla fall av demens hade kunnat undvikas om D-vitaminnivåerna hade höjts till en normal nivå", säger forskningsledaren och professorn Elina Hypponen i ett pressmeddelande.

Professor: Vitamin D är en av många saker

Enligt WHO lider minst 55 miljoner människor världen över av demens och antalet förväntas växa explosivt med nästan tio miljoner nya fall varje år.

Det är därför forskare just nu kämpar för att hitta lösningar som kan förhindra att de kroniska och progressiva sjukdomarna uppstår, och här kan mängden D-vitamin i blodet vara en av faktorerna som är värda att titta på.

Det säger även Gunhild Waldemar, klinisk professor i neurologi vid Köpenhamns universitet och chef för Nationalt Videnscenter for Demens. Hon är inte delaktig i den nya studien men är inte förvånad över resultatet, något hon säger är "starka bevis för att D-vitaminbrist är en riskfaktor för demens":

"Vi har tidigare sett mindre studier där det antytts att det fanns ett samband mellan D-vitaminbrist och risken för demens. Men här har vi en stark studie med riktigt många deltagare vilket gör det intressant", säger hon.

Se listan: Detta påverkar risken för demens

D-vitaminbrist är bara en av många faktorer som kan öka din risk för demens. Det förklarar Gunhild Waldemar, klinisk professor i neurologi vid Köpenhamns universitet och chef för Nationalt Videnscenter for demens.
Enligt henne har våra gener stor inverkan på risken, men det finns också flera andra saker som kan påverka. Se listan här:

  • För högt kolesterol
  • Diabetes
  • För högt blodtryck
  • Fysisk inaktivitet
  • Alkohol
  • Rökning
  • Nedsatt hörsel

Hon betonar dock att studiens slutsats bygger på personer med mycket låg nivå av D-vitamin, och att ett D-vitamin långt ifrån är den enda riskfaktorn om man vill göra något själv för att förebygga demens:

"Det är en bra idé att en läkare mäter din D-vitaminnivå för att ta reda på om den är låg. Men du ska inte räkna med att kunna undvika demens genom att ta D-vitamin. Det finns nämligen många andra riskfaktorer som man också måste ta med i beräkningen, som alkoholintag, rökning och fysisk aktivitet, säger hon.

Dessutom understryker hon att det såklart också finns en del faktorer som vi inte har kontroll över själva.

"Omkring en femtedel av oss kommer att få demens innan vi dör. De gener vi föds med har stor betydelse för risken, men det finns också mycket vi kan göra själva – och här är D-vitamin en av dem." Gunhild Waldemar, klinisk professor i neurologi vid Köpenhamns Universitet och chef för Nationalt Videnscenter for Demens