Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En hjärnskada kan göra att en patient inte kan bilda nya långtidsminnen.

© CLAUS LUNAU & COLUMBIA PICTURES
Människan - Minne

Kan vi glömma gårdagen om och om igen?

I filmen ”50 First Dates” har den kvinnliga huvudpersonen, Lucy, problem med minnet och kan aldrig komma ihåg något från föregående dag. Hennes friare, Henry, måste därför börja om från början varje dag med att imponera på Lucy. Men är det verkligen möjligt att man kan glömma gårdagen om och om igen?

Efter en allvarlig hjärnskada uppstår det ibland minnesförluster i form av framåtriktad glömska eller – som det heter på läkarspråk – anterograd amnesi.

Patienterna förlorar då förmågan att lagra långtidsminnen om händelser som inträffat efter exempelvis en trafikolycka, då hjärnan skadats

Korttids- och långtidsminnet är intakt

De är fullt medvetna och har intakt korttidsminne. De kan därför föra ett normalt samtal om det som händer här och nu, och eftersom långtidsminnet också är intakt kan de fortfarande berätta om exempelvis sin barndom.

Glömmer från dag till dag

Däremot har patienter med komplett anterograd amnesi ett fel i hjärnan som gör det omöjligt för dem att överföra upplevelser från korttidsminnet vidare ut i det vittförgrenade långtidsminnet och lagra dem som minnen

Därför kommer allt det som de upplever den ena dagen att vara helt bortglömt kommande dag. De kan exempelvis hälsa på läkaren som om det var första gången de möttes och precis som Lucy i filmen ”50 First Dates” till och med glömma den person de är tillsammans med.

Nya minnen har tre stopp

Innan ett nytt minne lagras i hjärnan måste det klara resan från korttidsminnet till långtidsminnet.

I en skadad hjärna avbryts dock färden på vägen.

Läs också:

Hjärnan

Fisk förhindrar att hjärnan krymper

2 minuter
Minne

Träna din hjärna: Minne

14 minuter
Minne

Varför glömmer vi ?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj