Shutterstock

D-vitamin hjälper minnet

D-vitamin kan skydda ett särskilt nät i det område av hjärnan som är kopplat till minnet. Det visar en studie som nyligen utfördes av australiska forskare.

D-vitamin ökar upptaget av viktiga ämnen i tarmsystemet, reglerar immunförsvaret och håller ordning på blodsockret. Nu visar ett forskningsprojekt att vitaminet även har stor betydelse i hjärnan där det hjälper cellerna att bygga upp nya förbindelser.

Forskare vid University of Queensland i Australien undersökte hjärnor från möss som led av brist på D-vitamin och upptäckte att en struktur runt nervcellerna, det perineuronala nätet, saknades hos mössen.

D-vitamin stärker hjärnans perineuronala nät (grönt) som omsluter hjärncellerna.

© Phoebe Mayne/The University of Queensland

Nätet kapslar in vissa av nervcellerna och stabiliserar deras förbindelser. Mössen saknade en stor del av sitt perineuronala nät i hjärnområdet hippocampus, som är involverat i minnet.

Vitamin skyddar nät i hjärnan

Forskarna testade mössens förmåga att lära sig och minnas och de med D-vitaminbrist klarade sig sämre än andra möss.

Forskarna anser att D-vitamin skyddar det perineuronala nätet i hippocampus från att förstöras av enzymer som är fallet i andra områden.

De perineuronala näten finns inte ens överallt i hjärnan. Personer med Alzheimers sjukdom kan exempelvis må bättre när nätet saknas i vissa hjärnområden. Det krävs därför mer forskning för att utreda varför näten spelar en särskild roll i hippocampus.