Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blod från navelsträngen förbättrar minnet

Människoblod från ett barns navelsträng förbättrar minnet hos möss, visar ett försökt från Stanford University. Det kan påverka behandlingen av bland annat Alzheimers sjukdom.

Shutterstock

När grannens namn hela tiden försvinner i en dimma och bilen inte längre går att hitta på parkeringsplatsen så kan en injektion med blod från en nyfödd bebis navelsträng kanske vara precis vad du behöver.

I varje fall visar ett försök som publicerats i tidskriften Nature att människoblod från navelsträngen förbättrar minnet hos möss.

”Det är anmärkningsvärt att något i ditt blod kan påverka sättet du tänker på”, säger Tony Wyss-Coray, hjärnforskare vid Stanford University.

Protein smörjer hjärnans synapser

Wyss-Coray och hans team isolerade ett särskilt protein, TIMP2, från blodet i nyfödda bebisars navelsträngar.

När de injicerade proteinet i äldre möss visade det sig att det optimerade cellerna i hjärnans minnescentrum, hippocampus.

Sannolikt stärker proteinet överföringen av information mellan cellerna – det vill säga synapserna – och leder till att hjärncellerna blir bättre på att samarbeta i minnesuppgifter.

Äldre möss som fick TIMP2 blev exempelvis betydligt mycket bättre på att komma ihåg vägen genom en labyrint än andra möss i samma ålder.

Försöket kan innebära ett ljus i alzheimermörkret

Även om försöket utfördes på djur är resultatet lovande:

För det första fungerar hippocampus på samma sätt hos både möss och människor, och för det andra är det relevant att det aktiva minnesproteinet har hittats i människoblod.

Chansen för att det på sikt ska kunna användas i behandlingen av alzheimer och andra åldersrelaterade demensformer hos människan är därför större.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj