Silhuett av en kvinna som mediterar medan solen går ned och himlen är röd.
Meditation

Regelbunden meditation kan förändra din hjärnas struktur, förbättra din koncentration och sänka din stressnivå.

© Shutterstock

Meditation kan förändra din hjärna

Ny forskning visar att meditation kan förbättra koncentrationen, reducera stress och skapa fysiska förändringar i hjärnan. Och olika meditationsformer har olika effekter.

16 oktober 2017 av Michael Friislund

Meditation har sedan länge praktiserats i olika former inom österländsk medicin och började spridas i västvärlden på 1960-talet. Sedan dess har forskare undersökt vad meditation egentligen gör med våra sinnen, vår hjärna och kropp.

Nu visar ny forskning att regelbunden meditativ träning kan förstärka din koncentrationsförmåga, sänka din stressnivå och förändra din hjärnas fysiska struktur.

MR-bilder visar fysiska förändringar

Forskarna undersökte 600 personer som delades in i tre grupper. Varje grupp tränades i en meditationsform som de skulle utöva 30 minuter om dagen, sex dagar i veckan i tre månader.

MR-bilder visade att hjärnans struktur förändrades och att förändringarna hängde ihop med vilken meditationsform deltagarna hade utövat.

Den första gruppen hade tränats i mindfulnessmeditation, och hos den här gruppen såg forskarna en ökning av antalet neuroner i prefrontala cortex – den främre delen av pannloben – som till exempel styr de exekutiva funktioner vi använder när vi försöker förstå och lösa problem.

Meditation sänker stressnivån

De två andra grupperna använde andningsmeditation samt olika övningar utformade för att öka personernas självkänsla.

I de här grupperna såg forskarna förändringar i limbiska systemet, det hjärnområde som är förknippat med känslomässig reglering.

Blodprover visade dessutom att nivån av stresshormonet kortisol hade sjunkit med 51 procent.

Hjernen
Hjernen

Prefrontala cortex växte under mindfulnessmeditation, medan limbiska systemet växte hos de grupper som gjorde övningar för att stärka självkänslan.

© Shutterstock // Illustrerad Vetenskap

Testa din IQ här:

Illustrerad Vetenskap står bakom nätets förmodligen mest exakta och vetenskapligt validerade IQ-test – utvecklat på bakgrund av det allmänt erkända WAIS-III testet (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Det är det närmaste du kan komma en exakt mätning av din IQ.

>> GÖR TESTET GRATIS HÄR!

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: