Shutterstock / SpeedKingz

Människor födda på landet har bättre lokalsinne

De som bor på landet har bättre lokalsinne än stadsbarn, visar ny forskning, som även slår fast att män generellt sett är bättre på att hitta rätt än vad kvinnor är.

Om du tog dina första steg på landet är du sannolikt bättre på att hitta rätt än dina vänner från städer.

Var du har vuxit upp har nämligen betydelse för din inre kompass, visar en ny studie.

Amerikanska städer med ett galler av vinkelräta gator uppfostrar de sämsta vägfinnarna, medan barn i kaotiska städer som Paris blir bättre på att navigera, speciellt i liknande miljöer.

Välutbildade, unga män från landet är bäst på att hitta rätt

Forskare har testat orienteringsförmågan hos nästan 400 000 personer från 38 olika länder genom ett videospel, som ursprungligen togs fram för att upptäcka tidiga tecken på Alzheimers sjukdom.

Deltagarna kastas ut i ett virtuellt orienteringslopp, där de i rätt ordning ska springa från en punkt till nästa.

Screenshots från videospelet Sea Hero Quest
© Antoine Coutrot et. al.

Testpersonerna som har vuxit upp på landet klarade sig i genomsnitt bättre än dem som hade vuxit upp i stadsmiljö.

Studien visade också att navigationsförmågan blir sämre med åldern, att män i genomsnitt är bättre på att hitta rätt väg än kvinnor och att högre utbildning även förbättrar lokalsinnet.

Barndomens gator formar lokalsinnet hela livet

Vilken sorts stad testpersonerna växte upp i har betydelse för deras förmåga att hitta rätt väg hela livet enligt den nya studien.

De franska och engelska forskarna utvärderade hur svårt det är att navigera i ett flertal städer utifrån hur vägar och gator hänger ihop.

Paris har ett otal små, skeva gator som korsar större gator i ett virrvarr av olika vinklar. Den franska huvudstaden är därför lite mer komplex att navigera i än en amerikansk stad som New York eller Chicago, där de rätvinkliga gatorna utgör ett stort galler.

Och barn från Paris blir bättre än barn från Chicago på att hitta rätt, kunde forskarna se i testpersonernas virtuella navigationsförmågor.

Det beror troligen på att barn från Paris tidigt övar på att undvika omvägar. De måste därför ha en känsla för i vilken riktning deras destination ligger – genom gyttret av gator.

De allra flesta testpersonerna – oavsett om de var från Chicago, Mumbay eller en by utanför Ystad – var bäst på att hitta rätt i miljöer som påminner om deras barndoms gator.