Löpning gör hjärnan starkare

Löpning kan ha en positiv effekt på din hjärna och kan även mota bort sjukdomar som Alzheimers. Det visar en ny studie från USA.

Vand topbillede

Det är sunt att springa – det vet de flesta.

Nu har en grupp amerikanska forskare hittat ännu en bra anledning till att vi ska snöra på oss löparskorna.

De har upptäckt att löpning kan ha samma positiva effekt på din hjärna som om du exempelvis spelar ett instrument.

Påverkar hjärnan

Studien bygger på hjärnskanninger av en grupp manliga terränglöpare i åldern 18 till 25 år samt en grupp icke-löpare i samma åldergrupp.

Båda grupperna hade likadan utbildningsbakgrund. Men löparna visade sig ha betydligt bättre kopplingar mellan de olika områdena i hjärnan – bland annat i hjärnans frontala cortex, som är ansvarig för planering och beslutsfattande.

Forskarna vet ännu inte varför, men de tror att det repetitiva inslaget som återkommer både i löpning och exempelvis pianospel spelar en roll.

”Löpning involverar i själva verket många komplexa kognitiva processer och det kan ha en effekt på hjärnan", säger forskaren David Raichlen från University of Arizona i USA.

Kan minska risken för Alzheimers sjukdom

Studien är liten och omfattar endast 22 deltagare, vilket gör att den kräver uppföljning, men den sällar sig till en rad tidigare studier som har belyst hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan positivt.

De flesta av studierna har dock främst gällt äldre människor.

På det sätter skiljer sig den nya undersökningen från de övriga, menar David Raichlen. Han hoppas att den kan göra en skillnad i förhållande till exempelvis Alzheimers sjukdom.

”Det väcker frågan om huruvida motion som ung kan ge större motståndskraft i samband med sjukdomen och åldrande.”

TESTA din egen IQ här:

Illustrerad Vetenskap står bakom nätets kanske mest exakta och vetenskapligt validerade IQ-test – utvecklat mot bakgrund av det erkända WAIS-III testet (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Detta är det närmaste du kan komma en exakt mätning av din IQ.

IQ-TEST: Testa din IQ i Illustrerad Vetenskaps stora IQ-test

IQ-TEST EMBED