Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Boy and girl reading
Människan - Hjärnan

Lär sig flickor och pojkar olika?

De båda könen uppfattar och bearbetar både syn- och ljudintryck olika. Detta kommer till exempel till uttryck vid språkinlärning.

Forskarna har länge antagit att flickor besitter bättre språkfärdigheter än pojkar. Det har visat sig att områden av hjärnan, som är kopplade till språk, ar-betar intensivare hos flickor än hos pojkar vid språkliga uppgifter, och att pojkar och flickor är beroende av olika delar av hjärnan, när de utför dessa uppgifter. Genom att låta barn läsa ord utan att höra dem och höra ord utan att se dem har forskarna funnit att språkbehandlingen är mer sensorisk hos pojkar och mer abstrakt hos flickor.

Flickor aktiverar genom språk områden i hjärnan, som är kopplade till abstrakt tänkande, medan pojkar i stället aktiverar visuella och auditiva områden av hjärnan. Detta gör även att inlärningen är olika. Har flickor lättare att lagra information i språkliga centra i hjärnan, är de bättre i ämnen som kräver språkligt och abstrakt tänkande.

Däremot kan pojkar förbättra sina muntliga prestationer genom att lyssna mer och de skriftliga genom mer läsning.

Flickor och pojkar lär olika

Ny forskning visar att män har 6,5 gånger så mycket grå substans (A) i hjärnan som kvinnor, medan kvinnor har 10 gånger så mycket vit substans (B) som män. Detta kan förklara, varför män ofta är bättre på till exempel matematik, medan kvinnor är bättre på språk.

Grå substans – bearbetar information

Vit substans – förmedlar information

Läs också:

Hjärnan

Uppgradera din hjärna: Så här blir du bättre på siffror

15 minuter
Teens study
Hjärnan

Hjärnan: Flickors och pojkars hjärnor fungerar olika

0 minuter
Hjärnan

Forskare avslöjar: Så fick vi vår stora hjärna

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj