Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

kvinna med huvudvärk

Känner hjärnan något?

Jag har hört att man inte har någon känsel i hjärnan, som därför kan opereras utan bedövning. Hur kan det då komma sig att man ibland får huvudvärk?

Shutterstock

Det är sant att människan inte har känselreceptorer i själva hjärnan. Därför kan man skära i hjärnvävnad på en vaken person, utan att han eller hon märker något. Det finns dock talrika känselreceptorer i hjärnhinnor och i kraniet, så bedövning är nödvändig för att man skall kunna komma in till hjärnan.

När vi har huvudvärk, beror det ibland på problem utanför hjärnan i till exempel nacke, bihålor eller tänder. Eftersom all slags smärtupplevelse förmedlas via känselnerver från det berörda området till hjärnan, är det emellertid först i huvudet som man blir medveten om smärtan. På så sätt kan man säga att den smärta som uppstår vid till exempel tandvärk förflyttas från tanden till hjärnan, där vi därför kan uppleva den som smärta i hjärnan.

Ett undantag är emellertid migrän, som orsakas av en mycket kraftig utvidgning av blodkärl i hjärnan. Via ansiktets känselnerv, trigeminusnerven, förs smärtan så att säga ut till ytan, där den registreras som smärta. Däremot ger allvarliga sjukdomar i själva hjärnan, till exempel tumörer, inte alls alltid upphov till huvudvärk.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj