Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Människan - Intelligens

Vem är den klokaste människan i historien?

Det är omöjligt att vetenskapligt avgöra vem som har varit den klokaste människan någonsin. Dels har man bara haft kunskap om intelligenstester sedan 1905, och dels finns det en viss osäkerhetsfaktor i dem. Bland dem som har testats har två amerikaner, schackspelaren Bobby Fischer och författaren Marylin vos Savant, några av de högsta poängen med 187 och 186. De överträffas dock av flera historiska personer. Dessas intelligenskvot har beräknats av psykologen Catherine Morris Cox utifrån bland annat vittnesbörd om intelligens i barndomen och studier av senare verk. Vissa anser dock att det största geniet är amerikanen William James Sidis (1898–1944). Han kunde stava som ett åring och läsa Homeros på grekiska som fyraåring. Han föreläste på Harvard som elvaåring. Sidis kan ha haft en IQ på runt 250. IQ-systemet utvecklades av psykologen Alfred Binet och har förfinats av andra. Testet mäter bara en sida av intelligensen och tar till exempel inte hänsyn till kreativitet.

Läs också:

IQ 16/2014
IQ-test

Vilken är den högsta intelligenskvoten?

2 minuter
William James Sidis
Hjärnan

Här finns de kloka huvudena

0 minuter
Intelligens

Därför är vissa klokare än andra

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj