Tre vetenskapliga råd: Så äter du dig smartare

Kan du bli lika smart som Einstein bara genom att välja vad du stoppar i munnen? Finns det egentligen något som heter ”hjärnmat”? Vi letar efter svaret i vetenskapens värld.

© Shutterstock

Tänk om du enbart genom att förändra innehållet på din tallrik kan höja din IQ, bli bättre på att lösa matematiska ekvationer och behålla koncentrationen under långa möten.

Livsmedelsindustrin jonglerar flitigt med begrepp som ”hjärnmat” och ”Einstein-mjölk”, som just lovar ovanstående. De vetenskapliga bevisen för att vissa livsmedel förbättrar din hjärnfunktion bättre än andra är dock få.

Det finns emellertid flera enkla saker som du själv kan göra för att ge din hjärna optimala möjligheter att prestera. Bland de vetenskapliga rönen har vi hittat tre kostråd, som inte kräver meterlånga inköpslistor.

1. Ät grönsaker

Din hjärna är ett glupskt organ, som förbrukar betydligt mer energi än andra organ i din kropp.

Trots att den inte utgör mer än 2–3 procent av din kroppsvikt slukar den faktiskt en femtedel av ditt kaloriintag under en dag.

Inte nog med det. Den är ganska kräsen, och använder i huvudsak ren glukos, och tar endast i undantagsfall energi från andra källor.

Därför är det viktigt att hålla ditt blodsocker på en stabil nivå hela dagen genom att inta rikligt med långsamma kolhydrater från frukt, grönsaker och spannmålsprodukter.

2. Ät många måltider

© Shutterstock

Ett stabilt blodsocker är avgörande för att din hungriga hjärna ska ha tillräckligt med bränsle för att tänka klart och lösa problem.

Enligt närings- och beteendeforskaren Michael Green vid Aston University i Storbritannien arbetar hjärnan bäst med omkring 25 gram glukos i blodomloppet – det motsvarar ungefär mängden i en banan.

Därför är det enligt honom och andra näringsforskare en god idé att byta ut stora, tunga huvudmåltider mot flera små, så att du äter var tredje till fjärde timme.

3. Känn ditt fett

Fett är viktigt för din hjärna. Vilken sort du erbjuder den spelar emellertid stor roll.

Till exempel har undersökningar visat att råttor som under flera veckor frossar på så kallade mättade fettsyror – som ofta finns i smör, kött och ost – efter en tid visar stora skador på hjärnans hippocampus. Det är en region som förknippas med bland annat vår minne.

Det förklarar Leigh Gibson vid University of Roehampton i London, som forskar på bland annat hur mat påverkar vår kropp.

”Personer som äter mycket mättat fett löper större risk att drabbas av kognitiva skador”, säger han till livescience.