Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Megafon svordomar
Människan - Intelligens

Svordomar är tecken på intelligens

Ny forskning visar att personer som svär mycket har ett större ordförråd än personer som inte svär.

Är du som Kapten Haddock och hans svada av förbannelser? Kommer skällsorden i en strid ström från dina läppar? Då är det du som skrattar sist.

Ny amerikansk forskning visar nämligen att en rik och färgsprakande arsenal av svordomar är tecken på intelligens, språkkänsla och ett välutvecklat ordförråd. Exakt motsatsen till vad din mamma säkert har sagt till dig.

Skällsord visar intelligens

De två forskarna bakom studien, psykologen Kristin L. Jay från Marist College och Timothy B. Jay från Massachusetts College of Liberal Arts har närstuderat 60 personer med varierande bakgrunder och slutsatsen är kristallklar:

Personer som använder sig av många kraftuttryck och skällsord har rent generellt ett betydligt större och mer utvecklat ordförråd, vilket samtidigt är ett tecken på förhöjd intelligens.

Undantaget är dock sexuellt nedsättande språkbruk om medmänniskor – speciellt kvinnor. Det kom forskarna fram till inte var ett tecken på begåvning, utan tvärtom motsatsen.

Bandeord i taleboble

Färgstarkt språk kräver språkförståelse

De storsvärande försökspersonerna var inte bara bevisligen utrustade med ett mer utvecklat språk. De var också avsevärt mycket bättre på att variera sitt språk efter sin samtalspartner och visade på det hela taget en större förståelse för språklig interaktion med omgivningarna.

Eller med andra ord: Ju mer du svär, desto klokare är du och desto bättre är du på att tala med alla sorters människor.

Så nästa gång någon ber dig vårda ditt språk, kan du lugnt rycka på axlarna och glädjas över din överlägsna intelligens.

Läs också:

Intelligens

HJÄRNTRÄNARE: Börja träna i dag

1 minut
Intelligens

Lättja kan vara tecken på intelligens

3 minuter
8 tecken på att du är smartare än de flesta
Intelligens

8 tecken på att du är smartare än andra

7 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj