Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kloka stora barn
Människan - Intelligens

Storebror ÄR klokare än lillasyster

Som storebror har man inte bara det fysiska övertaget över sina småsyskon, man är också klokare. Forskning visar att storasyskon är mer intelligenta än sina yngre bröder och systrar.

Den perfektionistiske förstfödde, det förbisedda mellanbarnet och den uppmärksamhetskrävande sistfödde. Alltihop är myter som inte har riktig förankring i verkligheten.

Men en av syskonmyterna har visat sig vara sann: Att äldre syskon är intelligentare än sina småsystrar och -bröder.

Ju äldre, desto smartare

I en studie av 20?000 personer drar man nämligen slutsatsen att intelligensen dalar ju yngre man är i syskonskaran. De förstfödda är alltså de mest intelligenta.

En tidigare brittisk studie av 90?000 personer har visat att förstfödda också har en tendens att vara närsynta. Det beror bland annat på att de i genomsnitt har längre utbildningar än sina yngre syskon. Om man ofta sitter med näsan i böcker kan det påverka synen.

Storebror är 1,5 poäng klokare

Men den längre utbildningen är inte en direkt konsekvens av högre intelligens. Den nya studien beskriver också att skillnaden i intelligens mellan äldre och yngre syskon är mycket liten – den förstfödde har 1,5 poäng högre IQ än den som kommer efter, som i sin tur har 1,5 poäng högre IQ än den tredje.

Bra relationer är viktiga

Intelligensen har inte heller någon större betydelse för hur det går med utbildning eller rent allmänt i livet. En bättre indikator på hur vi kommer att klara oss finns i relationen till våra syskon.

Studien visar också att ju bättre relation vi har till våra syskon, desto bättre klarar vi oss.

Läs också:

Forntidsmänniskor

Forskare löser gåtan: Så erövrade människan jorden

28 minuter
Total månförmörkelse skapar en blodmåne
Månen

Månförmörkelse inträffar i Sverige på fredag kväll

4 minuter
coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

65 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj