Människan - Intelligens

Lättja kan vara tecken på hög intelligens

Personer som gillar att vara inaktiva kan ha en högre intelligens än de som är fysiskt aktiva. Det tyder en nyligen publicerad studie från USA på.

Är du kanske en soffpotatis som gärna sitter och stirrar ut i luften och helst går en omväg förbi ditt lokala gym?

Då är det här kanske goda nyheter för dig.

En studie från Florida Gulf Coast University, USA, tyder nämligen på att det kan finnas ett sammanhang mellan lättja och hög intelligens.

Okänsliga mot tristess

Studien publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Journal of Health Psychology och den antyder att personer som gillar att lösa svåra problem är betydligt mindre fysiskt aktiva än de personer som inte funderar så mycket över saker och ting och som inte bryr sig om de stora frågorna.

Enligt forskarna beror det på att folk med hög intelligens inte är så känsliga för tristess och därför inte heller behöver fysisk aktivitet för att avleda tristess..

En tes, som stämmer väl överens med en tidigare studie från 1990-talet, som just visar att personer som inte funderar så mycket över sakers natur även finner tristess mer avskräckande.

Mätte fysisk aktivitet

I den nya studien från USA utsatte forskarna de totalt 60 försöksdeltagarna för ett personlighetstest och delade upp dem i två grupper av ’tänkare’ på den ena sidan och ’icke-tänkare’ på den andra. Dörefter uppmättes deras fysiska aktivitet under en vecka.

Men eftersom gruppen av försöksdeltagare var relativt liten behövs det ytterligare studier för att stärka slutsatsen, säger forskarteamet bakom studien.

Läs också:

Intelligens

Forskarna ­förstår sig inte på vår ­intelligens

28 minuter
Intelligens

Aprilskämt: Korta människor är mer intelligenta

2 minuter
Intelligens

Testa din hjärna: Talförståelse

1 minut
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!