Aprilskämt: Korta människor är mer intelligenta

Nya kanadensiska forskningsresultat kan för första gången påvisa ett direkt samband mellan IQ och låg tillväxt under tonåren.

Kanadensiska forskare har hittat bevis för att tillväxthormoner blockerar utvecklingen av neuroner i hjärnan.

© Shutterstock

Måste du stå på tå för att nå de översta hyllorna i matbutiken?

Då är du förmodligen smartare än genomsnittet.

Hjärnan hos korta människor är mer utvecklad

Ett kanadensiskt forskarteam från Greater Ontario Technical University, GotU, har analyserat mer än 10 000 personer från Skandinavien, USA och Kina och kommit fram till att det speciellt är en gen som är avgörande för vår intelligens.

Genen, aPSmT-1-4 styr bildandet av neuroner i hjärnan och därmed hjärnans förmåga att länka och lagra information.

Forskningsresultaten klargör att genen hämmas av tillväxthormoner och att den således är mer aktiv hos kortare personer där tillväxten har varit låg.

Tonåren är avgörande

Genen aPSmT-1-4 visade högst aktivitet hos kvinnor som är kortare än 162 centimeter och män som är kortare än 170 centimeter.

Forskarna kan därmed påvisa ett direkt samband mellan tillväxtperioden hos barn och tonåringar och dessa personers IQ senare i livet.

Ju senare perioden av tillväxt sker och – i synnerhet – ju kortare perioden är hos unga i åldern 9-16 år, desto högre intelligens kan uppmätas hos individen som vuxen.

Förklarar asiatisk IQ-dominans

Forskarna hoppas nu att de ska kunna utveckla genterapi och på så sätt öka förekomsten av aPSmT-1-4 hos barn och tonåringar så att även långa människor ska kunna nå upp i acceptabla IQ-nivåer.

”Det har varit en gängse uppfattning att mycket intelligenta människor är fysiskt sett mindre, medan fysiskt stora individer är mindre begåvade. Nu har vi kunnat bevisa att det är så", säger forskningsledare J. O. King och fortsätter:

"Det förklarar också varför östasiatiska IQ-nivåer ligger mätbart högre än världsgenomsnittet."

Testa din IQ här:

Illustrerad Vetenskap står bakom nätets förmodligen mest exakta och vetenskapligt validerade IQ-test - utvecklat på bakgrund av det allmänt erkända WAIS-III testet (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Det är det närmaste du kan komma en exakt mätning av ditt IQ.

>> GÖR TESTET HÄR!