Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gender intelligence
Människan - Intelligens

Könens intelligens är olika

Ett experiment har visat att strukturen i intelligenta mäns och kvinnors hjärnor är olika.

Män och kvinnor är lika intelligenta, men de är det på varsitt sätt. Det visar bland annat ett experiment utfört av den amerikanske neurologen Richard Haier och hans kollegor vid University of California, Irvine. Med hjälp av skanningmetoden MRI undersökte forskarna hjärnans uppbyggnad hos 48 män och kvinnor, vars generella intelligens var känd.

Forskarna letade efter ett samband mellan tjockleken av bestämda områden i hjärnans grå och vita substans och den generella intelligensen – och fann det.

Män : De högintelligenta män som deltog i försöket hade särskilt välutvecklad grå substans längst bak i hjärnans hjässlob. I detta område bearbetas sinnesintryck

Kvinnor: De högintelligenta kvinnorna i försöket hade välutvecklad grå och vit substans i pannloben längst fram i hjärnan. Därifrån styrs våra språkliga förmågor.

Könen har olika starka sidor

Åtskilliga vetenskapliga försök har dokumenterat att kvinnor och män använder sina hjärnor på olika sätt, och att det ger dem särskilda könsspecifika färdigheter.

Män

Matematik: Män är generellt något bättre än kvinnor på att lösa matematiska problem, och de är snabbare när det gäller att lösa uppgifter med de fyra räknesätten.

Rumsuppfattning : Män har i genomsnitt en väsentligt bättre förmåga än kvinnor att ”vrida ett föremål i huvudet”, till exempel för att se om en kloss passar in i ett hål. De är också bättre på att följa ett föremåls rörelse genom luften.

Synsinne: Män kan uppfatta fler detaljer och rörelser med synsinnet än kvinnor kan.

Kvinnor

Språk: Kvinnor är i genomsnitt väsentligt bättre än män på att uttrycka sig skriftligt och muntligt samt att förstå ords betydelse och samband. Kvinnor är också bättre på att återvinna förmågan att tala efter en blodpropp i hjärnan.

Minne: Kvinnor har generellt bättre minne än män och har lättare att minnas vad de själva har gjort och upplevt samt att minnas en text som de precis har läst.

Hörsel och luktsinne: Kvinnor tycks vara bättre än män på att utnyttja både hörsel och luktsinne.

Läs också:

Intelligens

Lättja kan vara tecken på intelligens

3 minuter
Hjärnan

Hemmaförsök: Ta kontroll över någon annans armar

3 minuter
8 tecken på att du är smartare än de flesta
Intelligens

8 tecken på att du är smartare än andra

7 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj