Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Brain areas
Människan - Intelligens

Intelligensen sitter i vänster hjärnhalva

Hjärnskanningar har avslöjat hur vår tankeverksamhet går till.

Vår intelligens sitter framför allt i vänster sida av hjärnan. Denna slutsats drar ett amerikanskt-spanskt forskarteam lett av Aron Barbey vid University of Illinois i USA. Han har undersökt 182 amerikanska krigsveteraner med en så kallad fokal hjärnskada.

En fokal hjärnskada är en skada i ett avgränsat område av hjärnvävnaden. Hos en person med en sådan skada, som gör att en viss del av hjärnan inte fungerar, kan forskarna analysera och lokalisera olika hjärnfunktioner. Forskarna CT-skannade hjärnan hos veteranerna och utsatte dessa för kognitiva tester för att pröva uppfattningsförmåga, uppmärksamhet, koncentration och kommunikationsförmåga – det vill säga olika delelement i det vi kallar intelligens.

Slutsatsen är att vår intelligens är baserad på samspelet i ett omfattande nätverk av olika hjärnregioner och förbindelserna mellan dessa i vänster hjärnhalva.

Läs också:

Intelligens

Din IQ följer dig hela livet

28 minuter
Hjärnan

Fisk förhindrar att hjärnan krymper

2 minuter
Intelligens

Lättja kan vara tecken på intelligens

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj