Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Smaskepige

HATAR du smaskljud kan du glädja dig – det är tecken på intelligens

Blir du distraherad av irrelevanta ljud och kan du bli helt galen när barnen vid bordet bredvid smaskar högljutt är det faktiskt en bra sak. Din bristande förmåga att sortera bort ljuden är tecken på hög, kreativ intelligens.

Photo by Rainier Ridao on Unsplash

"Jag behöver arbeta i ensamhet. Inte som eremit – det räcker inte – utan som en död man", har författaren Franz Kafka en gång sagt.

Känner du likadant finns det goda nyheter: Du är kreativ och mer intelligent än de flesta, konstaterar vetenskapen.

Och du är i riktigt got sällskap: Kreativa genier som Charles Darwin, Marcel Proust och Anton Tjekhov var alla notoriskt överkänsliga för oljud och oväsen.

Kreativ intelligens under luppen

Det är ett forskarlag från Northwestern University, som har påvisat sambandet i en studiepublicerad i tidskriften Neuropsychologia.

Där etablerar de ett direkt samband mellan ett "ihåligt" skydd mot sinnesintryck och en hög intelligens och kreativ medvetenhet.

Först testade forskarna 97 försökspersoners förmåga att lösa uppgifter genom kreativt tänkande, och efter det testades personerna igen, men denna gång utsattes de för en rad korta, men höga, pipljud.

Sensitiva sinnen avslöjar hög intelligens

De personer som fick bäst resultat på det inledande kreativa testet visade sig bli mest negativt påverkade av de distraherande ljud i det efterföljande testet.

Den ledande forskaren, Darya Zabelina, förklarar att personer med hög kreativ intelligens konstant suger in intryck med samtliga sinnen och är kapabla att kombinera sinnesintrycken till en bättre helhetsuppfattning.

Därför påverkar irriterande ljud dem i långt högre grad, för att de inte kan "stänga av", vilket personer med lägre kreativ intelligens klarar.

Läs också:

Intelligens

Din IQ följer dig hela livet

28 minuter
Hjärnan

Fisk förhindrar att hjärnan krymper

2 minuter
Intelligens

Roliga personer har en speciell hjärna

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj