Läs också

Albert Einstein Wien

Vad är IQ?

Intelligens top

Fyra saker intelligenta personer har gemensamt

Får du rysningar av blotta tanken på att gå till ett gym, och är du ofta riktigt grov i mun? Då kan det hända att du har en väldigt speciell hjärna. Vi har sammanställt fyra saker som intelligenta personer gör.

27 juli 2017 av Nanna Vium

1. De svär

En imponerande arsenal av svärord kan vara tecken på hög intelligens. Foto: Shutterstock.

Brukar svärorden flöda så ymnigt ur din mun att öronen nästan trillar av på barn och känsliga personer?.

Då kan det hända att du har en väldigt speciell hjärna.

En amerikansk undersökning visar nämligen att ett välfyllt förråd av svärord är ett tecken på hög intelligens, stor språkförståelse och ett stort ordförråd. Ja, du läste rätt.

Bakom undersökningen står psykologen Krisitin L. Jay från Marist College och Timothy B. Jay från Massachusetts College of Liberal Arts, som tillsammans har studerat 60 personer med varierande bakgrund – och deras slutsats är tydlig:

Personer som använder sig av många kraftuttryck och skällsord har generellt ett betydligt större och mer välutvecklat ordförråd, vilket samtidigt är ett tecken på hög intelligens.

2. De stökar

Oreda kan sätta fart på din inre idégenerator. Foto: Shutterstock.

Håller ditt skrivbord på att försvinna under hopskrynklade pappersark och använda kaffekoppar, och har du svårt att komma in genom dörren på grund av högen med reklam och fettflottiga pizzakartonger?

Då kan du klappa dig på axeln och känna dig stolt.

En undersökning från University of Minnesota, visar nämligen att personer som omger sig med oreda kan vara väldigt idérika och kreativa.

Som en del av undersökningen utsatte forskarna en grupp försöksdeltagare för ett antal experiment och fann att oreda gjorde deltagarna mycket mer innovativa.

Enligt försöksledaren Kathleen Vohs utgör oredan i omgivningen en bra grogrund för oortodoxa infall.

”Kreativa personer känner sig fria från begränsningar i stökiga miljöer. Det hjälper dem att bryta traditionella tankegångar och skapa nya vinklar, medan ordnade omgivningar genererar säkra lösningar”, konstaterar studien.

3. De avskyr smaskande ljud

Personer med hög kreativ intelligens blir lättare distraherade av till exempel smaskande ljud.

Blir du irriterad om någon av dina medpassagerare på bussen smaskar på ett saftigt äpple, och har du svårt att koncentrera dig, när din kollega knackar på tangentbordet i kontoret intill.

Då kan du kanske skryta med att vara mer kreativ och intelligentare än de flesta.

Det är i alla fall slutsatsen från ett forskarlag vid Northwestern University, som har publicerat sin undersökning i tidskriften Neuropsychologia.

Det visade sig att de försöksdeltagare som fick högst poäng i de kreativa testerna även blev mest påverkade i negativ riktning av distraherande ljud.

Darya Zabelina, som ledde undersökningen, förklarar att personer med hög kreativ intelligens suger till sig intryck med samtliga sinnen, och därför påverkas i mycket högre grad av distraherande ljud, eftersom de inte kan ”stänga av”, som personer med låg kreativ intelligens kan.

Fördjupa dig i minsta detalj av vårt fantastiska universum med en prenumeration på Illustrerad Vetenskap

4. De är lata

Är du känd för att vara en soffpotatis? Grattis.

Är din bakdel mer eller mindre permanent parkerad i soffan, och får du rysningar av blotta tanken på att besöka ett gym?

Det kan vara goda nyheter.

En undersökning vid Florida Gulf Coast University antyder nämligen att det kan finnas ett samband mellan lathet och hög intelligens.

Undersökningen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Health Psychology, och den antyder att personer som tycker om att tänka mycket och lösa svåra problemställningar är betydligt mindre fysiskt aktiva än personer som inte funderar så mycket på saker och ting och inte bryr sig om de stora frågorna.

Enligt forskarna kan det bero på att personer med en hög intelligens inte är så känsliga för att ha tråkigt och därför inte heller behöver fysisk aktivitet för att betvinga ledan.

Testa din IQ här:

Illustrerad Vetenskap står bakom nätets förmodligen mest exakta och vetenskapligt validerade IQ-test - utvecklat på bakgrund av det allmänt erkända WAIS-III testet (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Det är det närmaste du kan komma en exakt mätning av ditt IQ.

>> GÖR TESTET GRATIS HÄR!

Är du trött på fake news och vill ha ordning på fakta?

Få 3 nr av Illustrerad Vetenskap för 79,00. Klicka här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: