Din favorithand avgör dina matematiska färdigheter

En stor engelsk undersökning visar att vänsterhänta klarar matematiska uppgifter bäst. Vissa vänsterhänta är bättre än andra.

venstrehåndede

Saxen och konservöppnaren kan vara en utmaning för vänsterhänta.

Men en stor engelsk studie slår fast nu ett samband mellan hänthet – det vill säga vilken hand människor föredrar att använda – och deras matematiska färdigheter.

Vänsterhänta tonåringar är bäst

Forskaren bakom studien, Giovanni Sala från University of Liverpool i England, säger att de har hittat ett “litet med trots det signifikant sammanhang mellan hänthet och matematiska färdighet”.

I studien klarade vänsterhänta tonårspojkar sig bäst – och betydligt bättre än deras högerhänta jämnåriga.

De pojkar och flickor, som var antingen extremt vänster- eller högerhänta, klarade proven dåligt.

2 300 elever testades

Forskarna har undersökt 2 300 italienska skolelever mellan sex och 17 år.

Varje elev fick sin hänthet värderad i ett test som heter “Edinburgh Handedness Inventory” och som avgör om personen antingen är extremt höger- eller vänsterhänt, om personen inte föredrar någon av händerna framför den andra eller något mitt emellan.

Du kan själv göra testet här.

Testades i klassisk matematik

Därefter fick försökspersonerna genomgå ett antal matematiska test som innehöll klassisk aritmetik som addition, subtraktion, division och multiplikation men också problemlösning.

Forskarna tog även hänsyn till andra faktorer som ålder och kön och trots det kunde de konstatera att elevernas favorithand förklarade mellan fem och tio procent av skillnaden på deras matteresultat.