Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näsa - Hur fungerar vårt luktsinne?

Hur fungerar vårt luktsinne?

Luktsinnet är ett finkänsligt verktyg. Det talar varje dag om för oss vad vi tycker om och vad vi inte tycker om. Och denna "enkla" information är avgörande för vår hälsa – och vårt val av partner.

Shutterstock

Vad är luktsinnet?

Människans förmåga att fånga upp dofter i luften är det som vi kallar luktsinnet. Totalt finns det cirka 20 miljoner sinnesceller i näsan och människan kan registrera mellan 10 000 och 40 000 dofter som både kan upplevas som behagliga och obehagliga.

Hur fungerar luktsinnet?

Vetenskapen vet numera exakt vad som händer, när vi känner dofter, och det handlar om en relativt komplicerad biologisk process.

Lukt är egentligen små molekyler, som avges från till exempel en ost.

Molekylerna från osten transporteras genom luften in i näshålan, som är försedd med sinnesceller över ett område på omkring tio kvadratcentimeter. Här löses molekylerna upp i ett tunt slemlager, som finns runt omkring små hår allra ytterst på sinnescellerna.

I upplöst tillstånd kan de binda sig till speciella mottagarmolekyler, och på så sätt registreras lukten.

Var i hjärnan sitter luktsinnet?

Via nervtrådar skickas meddelandet vidare till luktloben, som är den yttersta delen av luktnerven. Härifrån går signalerna till hjärnan, som skapar vårt intryck av lukt.

Den senaste forskningen visar att det är i synnerhet höger hjärnhalva som är aktiv, när man presenteras för en lukt av något slag. Den vänstra hjärnhalvan, som framför allt står för det rationella, är mest aktiv, när det handlar om en obehaglig lukt.

Luktsinnet varnar människan

Människan kan uppfatta omkring 10000 olika lukter, och sinnet har speciellt under urtiden varit oerhört viktigt för vår överlevnad.

Obehagliga lukter stimulerar nämligen alarmberedskapen och kan bland annat varna oss, om vi är på väg att äta dålig mat eller dricka ruttet vatten. Speciella lukter, såsom av ruttet kött och avföring, uppfattas av praktiskt taget alla människor som obehagliga.

Luktsinnet spelar även en viktig roll vid valet av partner. Undersökningar har visat att vi föredrar doften av en människa, som har ett immunförsvar som skiljer sig så mycket som möjligt från vårt eget. Det är nämligen ändamålsenligt för att få friska barn.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj