© Shutterstock

Hjärntränare: Få bättre minne

Håller du din hjärna i form? Mental styrketräning får hjärncellerna att bilda nya kopplingar samtidigt som hjärnbarken växer. Ta hand om dina intellektuella muskler med Illustrerad Vetenskaps hjärnträning.

11 juli 2018 av Rikke Jeppesen
#IQ

De flesta får permanenta minnesluckor med åldern eftersom hjärnans kopplingar långsamt bleknar och gör att minnena suddas ut. 

Men du kan se till att hålla igång dem genom att träna dem.

1. Fokus: Arbetsminnet

Om du ska komma ihåg väganvisningar eller ett telefonnummer som du ska ringa om en liten stund är det ditt arbetsminne som sätts på prov.

Arbetsminnet är ett litet och flyktigt lager som bara rymmer det som du arbetar med vid ett visst ögonblick.

Det förväxlas ofta med korttidsminnet, men vissa forskare skiljer dem åt genom att arbetsminnet arbetar bearbetar information medan korttidsminnet endast lagrar dem.

De anser således att korttidsminnet är en del av arbetsminnet.

2. Träning

Forskare från bland annat det amerikanska John Hopkins-universitet har jämfört två träningstyper för att förbättra ditt arbetsminne och den ena var överlägset bäst.

Vinnarövningen var ett så kallat dual n-back-test som du kan testa i videon här nedan.

Försökspersoner som tränar med den här testtypen 30 minuter varje dag, fem dagar i veckan under en månad hade högre aktivitet i den främre delen av hjärnan.

Pussel ställer också krav på arbetsminnet eftersom du ofta vänder och vrider en bricka i ditt huvud innan du placerar den.

De kommande uppgifterna utmanar också ditt arbetsminne.

I varje rad ska du rotera figuren till vänster i ditt huvud och bestämma vilken av de tre andra figurerna som den motsvarar. Lösningen står i slutet av artkieln.

© Jes Larsen & Shutterstock

3. Här tränar du

Arbetsminnet kan sätta igång många olika områden i hjärnan. Men det är framförallt den främre delen som aktiveras - pannloben, som styr din uppmärksamhet så att du kan fokusera på den uppgift som du har framför dig.

© Shutterstock

Utöver det delar forskare ofta upp arbetsminnet i fyra delar:

1. Ett centralt kontrollområde

2. Ett område som hanterar visuella och rumsliga intryck.

3. Ett som lagrar information i språkform – en slags högläsning i huvudet som aktiverar områden längs bak i hjärnan.

4. En buffert för de andra delarna som kan leda intrycken vidare till långtidsminnet. 

4. Träna vidare

Med Illustrerad Vetenskaps Hjärntränaren kan du få i gång olika delar av din hjärna samtidigt som du lär dig mer om det elektriska kontrollcentret som gömmer sig under ditt skallben.

Om du beställer en prenumeration direkt, så får du ett kanonerbjudande: Två nummer av Illustrerad Vetenskap och en elegant trådlös Bluetooth-högtalare för bara 49,50 kronor.

Lösningar: Uppgift 1: B. Uppgift 2: A. Uppgift 3: C. 

Testa din IQ här:

Illustrerad Vetenskap står bakom nätets förmodligen mest exakta och vetenskapligt validerade IQ-test - utvecklat på bakgrund av det allmänt erkända WAIS-III testet (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Det är det närmaste du kan komma en exakt mätning av ditt IQ.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: