Hjärncellers långa armar ­avgör din IQ

Forskning visar att volymen hos dendriterna – de små kontaktskapande utskotten i hjärnans nervceller – har inflytande på hur smarta vi är.

Shutterstock/Madrock24

Längden och tjockleken på hjärncellernas utskott, de så kallade dendriterna, är avgörande för vår intelligens. Det visar en ny undersökning vid Vrije Universiteit Amsterdam i Nederländerna.

Dendriterna är en typ av de utskott som sätter en nervcell i kontakt med andra nervceller. Man undersökte dendriterna i nervceller från 46 patienter, som opererats som ett led i behandlingen av epilepsi eller en hjärntumör.

Syftet med operationerna var att ta bort sjuk vävnad, men samtidigt tog man även en liten bit frisk vävnad som forskargruppen fick möjlighet att studera.

Dendritterne i nervecellerne har betydning for din IQ

Volymen av nervcellernas dendriter har betydelse för vår intelligens. Nervcellen har här en blå mitt och dendriterna är de grönaktiga utskotten.

© CHRIS HENSTRIDGE/SPL

Dendriter har stor betydelse

Före operationerna genomgick patienterna ett IQ-test, så att forskarna kunde koppla samman patienternas resultat med mätningarna på deras hjärnceller. De patienter som hade högst IQ hade de största dendriterna.

Forskarna understryker att även om det bara är en liten skillnad i dendritstorlek mellan olika personer kan detta ha stor inverkan på hjärnans totala mentala förmåga, eftersom det ju finns många miljarder nervceller och ännu fler dendriter i hjärnan.

Samtidigt påpekar de att andra nya undersökningar visar att det inte bara är i själva hjärncellerna som hjärnans signaler uppkommer utan även i dendriterna.

Läs också:

Hjärnan

Forskare avslöjar tio gener som gör dig schizofren

4 minuter
Hjärnan

Elstötar i hjärnan tar bort abstinens

2 minuter
Smart hund
Intelligens

Här är de smartaste hundarna – och de dummaste

6 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!