Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hjärnceller lever vidare efter döden

Flera timmar efter det sista hjärtslaget, kan hjärnans celler fortfarande återupplivas. Det visar ett försök från USA, i vilket hjärnceller från döda grisar tillfördes syre och näringsämnen i ett speciellt pumpsystem.

Shutterstock

Forskare har nu lyckats återskapa cellaktivitet i hjärnor som tagits ut ur grisar, fyra timmar efter det att djuren slaktats.

Försöket genomfördes av forskare på Yale School of Medicine i USA.

De har utvecklat ett system som de kallar BrainEx. Systemet består av en rad pumpar som fyller hjärnans blodkärl med syre och näringsämnen.

För säkerhets skull tillförde systemet ett ämne till grishjärnorna som hindrar hjärncellerna från att skicka signaler.

Forskarna ville på så sätt undvika alla risker för att det kunde uppstå aktivitet som kan tolkas som medvetande i hjärnorna.

Hjärnceller (gröna) från en gris kan återupplivas många timmar efter att djuret slaktats.

© Stefano G. Daniele & Zvonimir Vrselja; YSM

Celler kan återaktiveras

Efter att ha legat sex timmar i BrainEx-systemet började några av cellerna i hjärnorna att leva upp och visa tecken på att deras ämnesomsättning hade startat om.

Forskarna tog ut några av dem och odlade dem i petriskålar. Då visade det sig att de fortfarande kunde skicka elektriska signaler till varandra.

Forskarna understryker att de inte har återupplivat grishjärnorna utan att celldöden i hjärnan sker långsammare än man tidigare trott.

Det betyder att det kanske också är möjligt att återaktivera nervceller hos människor efter ett slaganfall, då syretillförseln har varit avbruten.

Läs också:

Hjärnan

Fisk förhindrar att hjärnan krymper

2 minuter
Intelligens

Din IQ följer dig hela livet

28 minuter
Minne

Träna din hjärna: Minne

14 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj