Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Människan - Hjärnan

Grå prickar har samma nyans

Denna klassiska illusion ger intryck av att de två prickarna har olika nyanser av grått. Men de är faktiskt exakt likadana – och nu förstår forskare äntligen hur illusionen uppstår.

Mot en bakgrund som går från mörk- till ljusgrå finns det två identiska prickar. Prickarna är lika stora och, viktigast av allt, har exakt samma färg och ljusstyrka. Men så uppfattar inte våra ögon det vi ser, och forskare har under mer än 100 år försökt komma underfund med var illusionen uppstår.

Nu har studier från Massachusetts tekniska institut i USA äntligen hittat ett svar.

Enligt forskarna uppstår illusionen när vi ska uppskatta ljusstyrka. Och den värderingen sker oväntat redan i näthinnan och inte i hjärnans syncentrum.

Vår förmåga att utvärdera ljusstyrka är alltså inte en produkt av vår hjärnas tolkning av synintryck. Det är tvärtom en grundläggande och medfödd mekanism, som sker i våra ögon som ett av de första stegen i vårt synsinne.

Blinda barn faller för illusion

Den slutsatsen stod klar när forskarna testade nio blinda barn som har fått synen tillbaka efter operationer mot grå starr.

Om människans utvärdering av ljusstyrka var inlärd, skulle barnen som aldrig tidigare hade sett sig omkring inte låta sig luras av den sortens ljusillusion. Men när barnens bandage togs av, såg de exakt samma sak som vi andra.

Illusionen visar att vår uppfattning av ljus inte motsvarar den egentliga mängden ljus. I stället beror vår uppfattning på en kombination av ett objekts färg och den mängd ljus som träffar det.

Enligt Pawan Sinha, huvudförfattare och professor i visuell perception och neurovetenskap, kommer vi av samma anledning att uppfatta att ett svart tyg i skarpt ljus är lika ljust – eller till och med ännu ljusare – än ett vitt tyg i dunkelt ljus.

Läs också:

Hjärnan

Du är bara en illusion

28 minuter
Hjärnan

OPTISK ILLUSION: Ser du kantiga eller kurviga linjer?

2 minuter
Hjärnan

5 optiska illusioner

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj