Grå prickar har samma nyans

Denna klassiska illusion ger intryck av att de två prickarna har olika nyanser av grått. Men de är faktiskt exakt likadana – och nu förstår forskare äntligen hur illusionen uppstår.

Mot en bakgrund som går från mörk- till ljusgrå finns det två identiska prickar. Prickarna är lika stora och, viktigast av allt, har exakt samma färg och ljusstyrka. Men så uppfattar inte våra ögon det vi ser, och forskare har under mer än 100 år försökt komma underfund med var illusionen uppstår.

I augusti 2020 hittade forskare vid Massachusetts tekniska institut i USA äntligen ett svar.

Enligt forskarna uppstår illusionen när vi ska uppskatta ljusstyrka. Och den värderingen sker oväntat redan i näthinnan och inte i hjärnans syncentrum.

Vår förmåga att utvärdera ljusstyrka är alltså inte en produkt av vår hjärnas tolkning av synintryck. Det är tvärtom en grundläggande och medfödd mekanism, som sker i våra ögon som ett av de första stegen i vårt synsinne.

Blinda barn faller för illusion

Den slutsatsen stod klar när forskarna testade nio blinda barn som har fått synen tillbaka efter operationer mot grå starr.

Om människans utvärdering av ljusstyrka var inlärd, skulle barnen som aldrig tidigare hade sett sig omkring inte låta sig luras av den sortens ljusillusion. Men när barnens bandage togs av, såg de exakt samma sak som vi andra.

Illusionen visar att vår uppfattning av ljus inte motsvarar den egentliga mängden ljus. I stället beror vår uppfattning på en kombination av ett objekts färg och den mängd ljus som träffar det.

Enligt Pawan Sinha, huvudförfattare och professor i visuell perception och neurovetenskap, kommer vi av samma anledning att uppfatta att ett svart tyg i skarpt ljus är lika ljust – eller till och med ännu ljusare – än ett vitt tyg i dunkelt ljus.