Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Människan - Hjärnan

Går det att drömma en hel dröm på några sekunder?

När jag åker buss nickar jag ofta till. När jag vaknar har vi bara åkt tio meter, men själv har jag hunnit tänka och drömma en massa. Hur hinner man drömma så mycket på så kort tid?

År 1975 klargjorde sömnforskarna William Dement och Nathaniel Kleitman vid Stanford University att ett handlingsförlopp tar lika långt tid i drömmen som det gör i verkligheten. De väckte personer ur REM-sömnen och jämförde drömmens innehåll med den tid som försökspersonerna hade drömt. Detta visade sig stämma väl överens. Ändå kan det ligga något i din upplevelse. Tidigare ansåg man att det endast fanns drömmar under REM-sömnen, men i dag vet vi att människor även drömmer under den inledande NREM-sömnen. Det är dock drömmar av en helt annan karaktär. Dr Roseanne Armitage, som är sömnforskare vid University of Texas, har visat att personer som väcks ur NREM-sömn ger mycket diffusa beskrivningar av vad de drömt, såsom: ”Jag tänkte bara på något” eller ”Det hände en massa saker”. När man vaknar upp efter en kort lur i bussen och har huvudet fullt med abstrakta och osamman-hängande föreställningar rör det sig därför nog mer om att en rad tankebanor från dagen så att säga har vävts in i varandra i NREM-sömnen än att man har upplevt en dröm i klassisk mening.

Läs också:

Hjärnan

Elektromagnetism lindrar depression

10 minuter
Hjärnan

Att drömma är den bästa terapin

26 minuter
Hjärnan

Drömmer spädbarn?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord

Nytt lösenord

Enter a password with at least 6 characters.

Lösenord behövs
Visa Dölj