Full och hög på samma gång: Så påverkas din hjärna

Cannabis och alkohol är två av de mest utbredda drogerna i världen. Men vad händer egentligen i din kropp när de två ämnena kombineras? Vi hittar svaret i vetenskapen.

Cannabis top

Det är ingen hemlighet att både alkohol och cannabis påverkar din hjärna och ändrar ditt beteende.

Men enligt vetenskapen kan själva kombinationen av de två ämnena medföra en rad överraskande effekter.

1. Gör dig mer hög

I videon förklarar AsapSCIENCE vad som händer i din hjärna när du är påverkad av cannabis och alkohol samtidigt.

En av effekterna är att alkohol gör dig ännu mer påverkad.

En studie från 2001 visade att blott två alkoholhaltiga shots fördubblade mängden THC (den aktiva substansen i cannabis) i blodet på en grupp cannabispåverkade försöksdeltagare.

Enligt forskarna beror det på att alkohol får blodkärlens glatta muskulatur att slappna av vilket ökar blodgenomströmningen och då även upptagningen av THC.

2. Skyddar din lever

En annan studie tyder på att cannabis faktiskt kan skydda dig mot fettlever - fettblåsor i levercellerna - som kan leda till skrumplever och är en av följderna av hög alkoholkonsumtion.

Detta sker genom att cannabis hämmar så kallad oxidativ stress, som skadar levercellerna och leder till kroniska inflammationer.

3. Utsätter din kropp för fara

Men innan du gör alkohol och cannabis till din favorit-cocktail är det bäst att tänka om. Det finns nämligen fler mindre önskvärda bieffekter som uppstår om man blandar de båda drogerna.

Cannabis är bland annat känt för att hämma illamående - och det är farligt om du samtidigt utsätter din kropp för en alkholförgiftning, där kräkningar är en förutsättning för att bli av med alkoholen i kroppen igen.

Läs även om Världens farligaste droger.