Forskare vill koppla din hjärna till internet

Luta dig tillbaka, blunda och koppla upp dig. Forskarna arbetar nu för högtryck med att skapa hundratusentals kopplingar mellan hjärnan och datorn så att du kan surfa utan att behöva röra ett finger.

Hjärnprotes

Forskare har utvecklat ett flexibelt nät av elektroder som kan sprutas in i hjärnan och skapa kopplingar mellan hjärnceller och en dator.

© Lieber Research Group/Harvard University

Din hjärna ska uppgraderas. Forskarna arbetar med att ta fram en så kallad neuroprotes som ska koppla din hjärna till datorn och göra dig smartare.

Protesens elektroder ska fånga upp hjärnans signaler så att datorn kan analysera dina tankar. Därefter skickar protesen utvalda delar av internets oändliga visdom rakt in i din hjärna med hjälp av elektriska impulser.

Just nu görs stora investeringar i utvecklingen av neuroproteser och forskarna räknar snart med att kunna skapa en miljon kopplingar mellan hjärnan och datorn.

Forskarna sprutar in ett nät i hjärnan

Forskare från Harvard University i USA har redan kommit långt med att utveckla en ny neuroprotes. Protesen består av ett nät med elektroder som är så flexibelt att det kan sprutas in i hjärnan genom en endast 0,1 millimeter bred kanyl. Väl inne i hjärnan vecklar det ut sig och lägger sig tätt runt hjärncellerna.

Ett nät med 128 elektroder har just använts för att mäta hjärnsignaler i vakna möss. Och andra försök har visat att flera nät kan sprutas in i olika delar av hjärnan på en enda möss.

Neuroproteser är vanliga om tio år

Tekniken är ingen avlägsen framtidsversion. Enkla proteser med några hundra elektroder gör det redan nu möjligt för förlamade att styra robotdelar i kroppen.

Vissa hjärnforskare anser att proteser som förstärker våra sinnen och vårt minne kommer att vara vanliga om cirka tio år, medan tekniker som kan koppla hjärnan till internet eller som gör det möjligt för oss att telepatera med varandra kommer inom 20-50 år.